Dostupni linkovi

EU predlaže zabranu letova iz južne Afrike zbog nove varijante korona virusa


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Bosne i Hercegovini, 30. septembra 2021.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen tokom posjete Bosne i Hercegovini, 30. septembra 2021.

Evropska unija(EU) namjerava zaustaviti zračni promet iz južnoafričke regije usred sve veće zabrinutosti zbog nove varijante korona virusa SARS-CoV-2 otkrivene u Južnoj Africi, saopćila je u petak, 26. novembra predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

“Komisija će predložiti, u bliskoj koordinaciji s državama članicama, da se aktivira hitno zaustavljanje zračnog prometa iz južnoafričke regije zbog zabrinutosti zbog varijante B.1.1.529”, navela je Von der Leyen na Twitteru.

Varijanta ima “vrlo neobičnu konstelaciju” mutacija, koje su zabrinjavajuće jer bi mogle pomoći virusu da izbjegne imunološki odgovor tijela i učiniti ga prenosivijim, kažu južnoafrički naučnici.

Nova varijanta se brže prenosi

Najnovija je do sada otkrivena varijanta sa najvećim brojem mutacija. Ima tako dugu listu mutacija da ju je jedan naučnik opisao kao "užasnu", dok je drugi rekao da je to najgora varijanta koju su vidjeli.

Varijanta se zove B.1.1.529 i vjerovatno će joj Svjetska zdravstvena organizacija u petak dati grčko kodno ime (poput varijanti Alpha i Delta).

Profesor Tulio de Oliveira, direktor Centra za odgovor na epidemije i inovacije u Južnoj Africi, rekao je da postoji "neobična konstelacija mutacija" i da se "veoma razlikuje" od drugih varijanti koje su kružile.

"Ova varijanta nas je iznenadila, ima veliki skok u evoluciji (i) mnogo više mutacija nego smo očekivali", rekao je.

Profesor de Oliveira je rekao da je bilo ukupno 50 mutacija i više od 30 na proteinu šiljaka, koji je meta većine vakcina i ključ koji virus koristi da otključa vrata u ćelije našeg tijela.

Zumirajući još više na domenu za vezivanje receptora (to je dio virusa koji ostvaruje prvi kontakt sa ćelijama našeg tijela), on ima 10 mutacija u poređenju sa samo dvije za Delta varijantu koja je zahvatila svijet.

Ovaj nivo mutacije najvjerovatnije dolazi od jednog pacijenta koji nije mogao pobijediti virus.

Vakcine će "gotovo sigurno" biti manje efikasne protiv nove varijante korona virusa, kaže za BBC prof. James Naismith, strukturni biolog sa Univerziteta u Oksfordu. Ali on dodaje da će vakcine i dalje biti efikasne: "To je loša vijest, ali nije sudnji dan".

Profesor Naismith kaže da mutacije u ovoj varijanti sugeriraju da se može brže širiti. Ali da prenosivost "nije samo tako jednostavna kao ova aminokiselina ovo radi'" i da je određena načinom na koji su mutacije funkcionirale zajedno.

Ako se varijanta brže proširi, neminovno će stići do Velike Britanije, kaže on - zabrana putovanja će odgoditi njen dolazak za još nekoliko sedmica.

Ali Naismith kaže da ne treba da očajavamo: vakcine će biti efikasne, pojavljuju se novi lijekovi na koje mutacija "gotovo sigurno" neće uticati, a imamo i druge načine kontrole bolesti u bolnicama.

Vlasti Velike Britanije su saopštile 25. novembra da će zabraniti putovanja iz šest južnih afričkih zemalja.

XS
SM
MD
LG