Dostupni linkovi

Kompanija Linglong: Radnici iz Vijetnama će biti premešteni u bolje uslove


Radnici u krugu buduće fabrike autoguma kineske kompanije "Linglong" u Zrenjaninu, 18. novembar 2021.
Radnici u krugu buduće fabrike autoguma kineske kompanije "Linglong" u Zrenjaninu, 18. novembar 2021.

Kineska kompanija Linglong saopštila je 18. novembra da će vijetnamski radnici koji grade njihovu fabriku autoguma u Zrenjaninu, na severozapadu Srbije, "biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima", ali su naglasili da oni "nisu zaposleni u toj kompaniji".

"Vijetnamski radnici, uključeni u projekat izgradnje fabrike u Zrenjaninu, angažovani su od strane jednog od naših izvođača radova, kompanije 'China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction (TEPC)'", naveo je Linglong.

Iz kompanije TEPC, koja ima ogranak u Beogradu, nisu odgovorili na pitanja Radija Slobodna Evropa (RSE) o uslovima pod kojima su vijetnamski radnici angažovani na gradilištu fabrike Linglonga.

Kompanija Linglong oglasila se saopštenjem nakon što su se radnici iz Vijetnama pobunili zbog loših uslova smeštaja i neisplaćenih zarada.

Prema navodima nevladinih udruženja za zaštitu ljudskih prava, oko 500 vijetnamskih radnika boravi u barakama u blizini gradilišta u nehumanim uslovima.

U saopštenju Linglonga se navodi da iako ta kompanija "ne može pravno da utiče na način tretiranja radnika od strane svojih izvođača radova, to ne znači da kao investitor izbegava bilo kakvu vrstu odgovornosti".

"Već sada sa kompanijom koja je angažovala vijetnamske radnike radimo na izradi plana smeštanja radnika u prostore sa boljim uslovima za život. Od izvođača je zahtevano da se radnici u najkraćem mogućem roku privremeno premeste u drugi bolji smeštaj, a nakon što plan stalnog smeštaja bude formiran, radnici će biti smešteni u objekte sa znatno boljim uslovima", navodi se u saopštenju.

Aktivisti izbavili vijetnamskog radnika iz kineske fabrike u Zrenjaninu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:56 0:00

U saopštenju se dodaje i da se ta kompanija "zalaže za potpuno poštovanje i human i dostojanstven pristup svim zaposlenima", te da će organizovati sastanke sa predstavnicima svih izvođača radova, na kojima će ih obavestiti "o vrednostima za koje bismo želeli da primenjuju i dele svi koji sarađuju sa našom kompanijom".

Nevladina udruženja Inicijativa za ekonomska i socijalna prava A11 i Akcija protiv trgovine ljudima – ASTRA su 15. novembra zatražile reakciju nadležnih u Srbiji zbog položaja radnika iz Vijetnama u Zrenjaninu.

U saopštenju ovih udruženja, nakon što su njihovi predstavnici posetili radnike, navodi se da su im ozbiljno narušena radna prava i ugroženo zdravlje, kao i da "veliki broj činjenica ukazuje na mogućnost da su radnici žrtve trgovine ljudima u cilju radne eksploatacije".

Iz Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije do sada nisu odgovorili na ponovljene upite RSE.

U saopštenju koje je prenla Radio televizija Srbija, Ministarstvo je navelo da je 16. novembra obavljen vanredni inspekcijski nadzor u Zrenjaninu. Više medija prenelo je dan kasnije navode Ministarstva da su radnici posle nadzora iseljeni iz kampa i izmešteni na drugu lokaciju.

Međutim, ekipa RSE javila je 18. novembra prepodne da su radnici i dalje u kompleksu gradilišta u Zrenjaninu.

XS
SM
MD
LG