Dostupni linkovi

Nezavisno udruženje novinara Srbije osudilo vređanje ekipe TV N1


Desničari i policija na protestu dok se grupa aktivista okuplja u centru Beograda 9. novembra u znak podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, koje su privedene zbog bacanja jaja na mural Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca. Srbija, 2021. godine.
Desničari i policija na protestu dok se grupa aktivista okuplja u centru Beograda 9. novembra u znak podrške Aidi Ćorović i Jeleni Jaćimović, koje su privedene zbog bacanja jaja na mural Ratka Mladića, osuđenog ratnog zločinca. Srbija, 2021. godine.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) osudilo je u sredu, 10. novembra, ometanje u radu i vređanja ekipe televizije N1 prilikom uključenja sa protesta zbog privođenja dve aktivistkinje koje su prethodno jajima gađale mural ratnog zločinca Ratka Mladića u centru Beograda.

NUNS, kako se navodi u saopštenju, zahteva od Tužilaštva da reaguje, jer kako kažu, policija nije želela da zaštiti novinara i kamermane od nasilnika iako se sve dešavalo u njihovoj neposrednoj blizini.

“Grupa huligana, koja je sinoć u Njegoševoj ulici pretila okupljenim građanima i uzkivala fašističke i rasističke parole, u dva navrata je sprečila uključenje novinara Filipa Lukića u program N1, naočigled desetina uniformisanih i policajaca u civilu. Jedan od tih huligana je malo pre toga uputio otvorene pretnje okupljenim građanima a da policija takođe nije ni najmanje reagovala, a kolegi Lukiću je nakon što je prekinuo snimanje rekao: Šta si se uplašio, pa neću da te bijem pred policijom”, navodi se u saopštenju NUNS-a.


U saopštenju se dodaje da će NUNS i ovaj slučaj uneti u Bazu podataka o napadima i pritiscima na novinare i obavestiti međunarodne institucije i organizacije.

Aktivisti nevladinih organizacija i deo građana okupili su 9. novembra u znak protesta zbog privođenja dve aktivistkinje, Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović, koje su prethodno jajima gađale mural ratnog zločinca Ratka Mladića.


Kako se navodi u saopštenju NUNS-a, novinari su poslednjih godina izloženi sve većem broju pritisaka i napada.

“Postalo je praksa da novinare nasilnici i provokatori ometaju u poslu, vređaju i napadaju na ulici i na internetu, a da većina tih krivičnih i prekršajnih dela ostaju nekažnjena. Podsećamo i da su najveći generatori mržnje prema profesionalnim i nezavisnim novinarima političari na vlasti i njihove propagandisti, te da su nemili događaji poput sinoćnog samo logična posledica uvreda i targetiranja koja dolaze iz skupšinskih klupa i sa drugih zvaničnih mesta”, dodaje se u saopštenju.

Kordon policije nije dozvolio okupljenima da priđu muralu, 9. novembra uveče, a na istom mestu pojavila se i grupa desničara koji su uzvikivali poruke podrške Mladiću.

U saopštenju MUP-a koje je medijima prosleđeno , navodi se da je policija očuvala javni red i mir u Beogradu.

Farbom na mural Ratka Mladića u Beogradu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:59 0:00

Đorđo Žujović, funkcioner Socijaldemokratske partije Srbije koja je deo vlasti u Srbiji, bacio je u sredu 10. novembra farbu na mural osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u centru Beograda.

Nenajavljena akcija izvedena je nakon što je policija zabranila svako okupljanje ispred murala dan ranije, kada su aktivisti najavili uklanjanje murala. Sat vremena pošto je Žujović bacio farbu, grupa desničara organizovala je akciju čišćenja murala.

XS
SM
MD
LG