Dostupni linkovi

Vulin potvrdio zabranu prekrečavanja murala Ratku Mladiću u Beogradu


Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije na početku taktičke vježbe "Sistem 2021", 5. novembar 2021.
Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije na početku taktičke vježbe "Sistem 2021", 5. novembar 2021.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin potvrdio je 5. novembra da policija nije dala dozvolu organizaciji Inicijativa mladih za ljudska prava da uklani mural posvećen osuđenom ratnom zločincu Ratku Mladiću u Beogradu.

Inicijativa je, zajedno sa grupom drugih aktivista, prethodno najavila da će 9. novembra organizovati akciju uklanjanja grafita u Njegoševoj ulici u Beogradu.

Vulin je u saopštenju naveo da tog dana neće biti dozvoljeno nijedno javno okupljanje u toj ulici.

„Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao "Kosovo", a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemerno, podlo i vođeno zlom namerom", izjavio je Vulin.

On je dodao i da se na 9. novembar, Međunarodni dan borbe protiv fašizma, u Beogradu neće niko sukobljavati na ulicama "i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava".

U saopštenju se objašnjava da su, nakon opsežnih i detaljnih provera, pripadnici Policijske uprave za grad Beograd procenili da bi ovakav vid okupljanja mogao dovesti do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine jer, kako se navodi, postoji realna mogućnost da bi pored učesnika skupa moglo doći i do okupljanja većeg broja "drugih lica" koja bi svojim prisustvom izrazila protivljenje i negodovanje održavanju ovakvog javnog okupljanja.

Takođe je utvrđeno i da postoji opasnost od međusobnog fizičkog sukoba i narušavanja javnog reda i mira, dodaje se.

Inicijativa je najavila u svom saopštenju da će se na ovakvu odluku policije žaliti i ocenila da je "država sačuvala mural Ratka Mladića".

Mehanizam za međunarodne krivične sudove, naslednik Haškog tribunala, potvrdio je 8. juna Ratku Mladiću (78) doživotnu zatvorsku kaznu za genocid u Srebrenici, progon, zločine protiv čovečnosti, istrebljivanje i druge ratne zločine u Bosni i Hercegovini od 1992. do 1995. godine.

XS
SM
MD
LG