Dostupni linkovi

U Srbiji počela isplata državne pomoći građanima


Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije, u obraćanju poslanicima u Skupštini 5. oktobra 2021.
Siniša Mali, ministar finansija u Vladi Srbije, u obraćanju poslanicima u Skupštini 5. oktobra 2021.

Punoletni građani Srbije koji su se ranije prijavili za novčanu pomoć države, dobiće ponovo 30 evra od države, nakon čega će im u decembru biti isplaćeno dodatnih 20 evra, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije u ponedeljak, 1. novembra, 2021. godine.

Penzioneri će prvi dobiti ovaj iznos državne podrške, i to već tokom dana, dok će ostalim građanima biti isplaćen u utorak i sredu, 2. i 3. novembra.

Kako je ranije Ministarstvo finansija objasnilo, za ovaj novac nisu morali da se prijavljuju građani koji su se u aprilu prijavili za državnu pomoć, odnosno, paket “30+30 evra”.

Ta novčana podrška se sprovodi u okviru trećeg paketa ekonomske podrške privredi i građanima radi ublažavanja posledica pandemije korona virusa.

Pored toga, u decembru građanima na račune leže i dodatnih 20 evra, za šta nije potrebno da se prijavljuju ako su se u aprilu prijavili za paket "30 +30".

Ukoliko, se međutim, nisu prijavili za tih 60 evra, mogu se prijaviti za 20 evra u periodu od 15. do 30 novembra. O detaljima prijave biće naknadno obavešteni.

Penzioneri, kojih je u Srbiji 1,7 miliona, istovremeno će dobiti i godišnje linearno povećanje primanja od 5,5 odsto, a ono će stupiti na snagu početkom sledeće godine.

Uz to, kako je ranije najavljeno, najstariji građani Srbije početkom naredne godine dobiće od države i po 20.000 dinara (nešto manje od 200 evra). Taj novac dobiće svi penzioneri bez obzira na visinu penzije.

Mali: Budžet za 2022. godinu predviđa rast plata od sedam odsto i penzija od 5,5 odsto


Ministar finansija Siniša Mali potvrdio je u ponedeljak, 1. novembra, gostujući na Radio-televiziji Srbije, da je budžet za 2022. godinu finalizovan i da su njime predviđena povećanja plata zapolenih u javnom sektoru od 7 procenata, penzija za 5,5 odsto, dok će zarade za zaposlene u Vojsci Srbije, zdravstvu i socijalnim službama porasti 8 odsto.


On je naglasio da će se povećanje plata i penzija finansirati iz realnih izvora i da Vlada predviđa da će sledeće godine privredni rast biti 4,5 procenata.

Kako je pre dvadesetak dana naveo, za tri paketa pomoći prošle i tekuće godine država je izdvojila oko osam milijardi evra, što je pomoglo da se očuvaju radna mesta i proizvodni kapaciteti ugroženi epidemijom korona virusa.

Uprkos tome, kazao je on 11. oktobra za televiziju Happy, nije probijen procenat javnog duga u bruto društvenom proizvodu (BDP) zemlje.

Učešće javnog duga u odnosu na BDP, kazao je on tom prilikom, i dalje je 60 procenata, za razliku od nekih drugih zemalja, poput Francuske, Španije ili Hrvatske, kojima je javni dug otišao preko 80, čak i preko 100 odsto u odnosu na BDP.

XS
SM
MD
LG