Dostupni linkovi

Skupština Srbije o rebalansu budžeta


Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Skupštini Srbije da su rezultati u prvih devet meseci 2021. godine "mnogo bolji od očekivanih".
Ministar finansija Siniša Mali izjavio je u Skupštini Srbije da su rezultati u prvih devet meseci 2021. godine "mnogo bolji od očekivanih".

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da se rebalans budžeta za 2021. godinu donosi po hitnom postupku zato što su rezultati u prvih devet meseci ove godine mnogo bolji od očekivanih i to za 182 milijarde dinara (oko 1,5 milijardi evra).

"Želimo da preraspodelimo taj novac u prioritete, a to je podizanje standarda građana, jačanje privrede i ulaganje u kapitalne projekte", rekao je Mali 26. oktobra tokom rasprave o rebalansu budžeta u Skupštini Srbije.

Mali je rekao da je svaki "poreski oblik bio viši od planiranog", kao i prihodi od akciza i poreza, da se "ekonomija oporavlja brže od planiranog" i da su mere koje preduzela vlada "bile opravdane i ciljane na pravi način".

Mali je rekao da se smanjuje deficit na 4,9 odsto, a da će udeo javnog duga do kraja godine biti 58,2 odsto.

Predlogom drugog rebalansa budžeta za 2021, ukupni budžetski prihodi iznose 1.488,5 milijardi dinara (oko 12,6 miliona evra).

Poreski prihodi planirani su u iznosu od 1.279,3 milijarde dinara (oko 10,8 miliona evra).

Rebalansom budžeta predviđeni su ukupni rashodi i izdaci u iznosu od 1.792,95 milijardi dinara (oko 15,2 miliona evra).

U odnosu na aprilski rebalans, fiskalni deficit je smanjen i on sada iznosi 4,9 odsto BDP-a, umesto planiranih 6,9 odsto BDP-a.

Javni dug opšte države na kraju godine iznosiće do 58,2 odsto, umesto 60 odsto BDP-a, kako je iznosila prethodna procena.

Rebalansom je za kapitalne investicije izdvojeno je 6,3 odsto BDP, dok je na nivou opšte države ta brojka 7,8 odsto BDP.

XS
SM
MD
LG