Dostupni linkovi

Vučić i nemački ambasador oprečno o zabrani dolaska kosovskih boksera u Beograd


Otvaranje svetskog boskerskog prvenstva u Beogradu
Otvaranje svetskog boskerskog prvenstva u Beogradu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u utorak da nemački ambasador u Prištini Jorn Rode nije reagovao kada je zabranjeno srpskim sportistima i klubovima učešće na prvenstvima, a da se oglasio povodom boksera sa Kosova koji nisu prijavili učešće na prvenstvu u Beogradu.

"Lepo je što nemački ambasador (u Prištini) nije reagovao kada je zabranjeno našim sportistima i klubovima koji su samo želeli da igraju fudbal. Koliko sam shvatio gospodu iz Bokserskog saveza, oni učešće nisu prijavili samo su pravili predstavu na granici tako da stvarno ne mogu baš svim tim pojedinostima da se bavim", rekao je Vučić u sedištu Srpske napredne stranke.

Nemački ambasador: Politizacija sporta nije dobra

Nemački ambasador u Prištini Jorn Rode izjavio je da politizacija sporta nikada nije dobra ideja, kao i da je to što prištinski sportisti ne učestvuju na svetskom prvenstvu u boksu, koje se održava u Beogradu, primer "zatvorenog, a ne otvorenog Balkana".

Komentarišući nedavnu odluku srpskih vlasti da spreče kosovsku reprezentaciju da učestvuje na Svetskom prvenstvu u boksu koje se održava u Beogradu, Rode je citirao reakciju Evropske unije, rekavši da dugoročna normalizacija odnosa i trajno pomirenje između društava počinje intelektualnom, kulturnom, sportskom i umetničkom razmenom.


"Sprečavanje boksera da učestvuju na Svetskom prvenstvu u boksu ide u suprotnom smeru. Nažalost, ovo je primer zatvorenog, a ne otvorenog Balkana", naveo je Rode na Tviteru.

Evropska unija (EU) zatražila je 25. oktobra od organizatora Svetskog prvenstva u boksu u Beogradu da omogući ravnopravno učešće kosovskih boksera.

“EU u potpunosti podržava Međunarodnu boksersku asocijaciju u njenom očekivanju da se delegacija Bokserskog saveza Kosova ne tretira drugačije od delegacije bilo koje druge članice Asocijacije”, izjavio je Peter Stano, portaprol EU.

Ministar kulture, omladine i sporta Kosova Hajrula Čeku (Hajrulla Ceku) najavio je da će Kosovo tokom ove nedelje odlučiti da zaustavi održavanje srpskih "paralelnih sportskih aktivnosti".

Prema njegovim rečima, na Kosovu postoji mnogo paralelnih struktura srpskih sportskih federacija, suprotno kosovskim zakonima.

XS
SM
MD
LG