Dostupni linkovi

Schmidt: Zakon o lijekovima RS ozbiljno osporava nadležnosti državne agencije


Visoki predstavnik Cristian Schmidt na Forumu u Bledu
Visoki predstavnik Cristian Schmidt na Forumu u Bledu

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt navodi u saopštenju za javnost, 20. oktobra kako Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima Republike Srpske (RS) predstavlja “ozbiljno osporavanje nadležnosti i nesmetanog funkcionisanja Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH”.

Narodna Skupština RS usvojila je u srijedu Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima u RS, kojim je predviđeno osnivanje agencije za lijekove tog entiteta, što nije u skladu s Ustavom BiH.

“Prema Ustavu BiH, entiteti su dužni u potpunosti poštivati Ustav i odluke državnih institucija, poput Zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima BiH”, ističe Schimdt.

Dodaje kako je Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH “jedina institucija u BiH koja je ovlaštena, sposobna i opremljena da osigura da lijekovi i medicinski uređaji, koji su u upotrebi u BiH, budu sigurni, kvalitetni i efikasni”.

“To je ujedno i jedina takva agencija koja je osnovana i radi u skladu sa EU Acquis, kao uslov za BiH u procesu pristupanja Evropskoj uniji. Svako poništavanje ove reforme direktno je usmjereno protiv zaštite javnog zdravlja, a time i opasan i nepotreban rizik po živote i dobrobit svih građana BiH”, ističe se u saopštenju iz Ureda visokog predstavnika (OHR) u BiH.

Prije izjašnjavanja Narodne skupštine RS, visoki predstavnik pozvao je svakog pojedinačnog poslanika da ispoštuje svoje obaveze u skladu sa Ustavom BiH, te da pokaže odgovornost prema javnom zdravlju i dobrobiti građana i da ne idu u usvajanje Prijedloga zakona o lijekovima i medicinskim proizvodima RS.

Za usvajanje ovog zakona glasala su 43 poslanika Narodne skupštine RS, a protiv su bila dva. Poslanici opozicije nisu prisustvovali glasanju.

Ustavom je definisano da entiteti ne mogu preuzimati nadležnosti države ili one nadležnosti koje su u skladu s Ustavom prenesene na državni nivo.

Od 2009. djeluje Agencija za lijekove i medicinska sredstva BiH. Agencija je jedinstveno regulatorno tijelo na nivou države a u svom djelovanju je preuzela većinu poslova iz oblasti farmacije koje su do tada obavljali entiteti.

Zakon o lijekovima koji je temeljan i za rad agencije može se mijenjati isključivo u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najavio je prenošenje i ostalih nadležnosti sa države na entitet RS.

Podsjećamo, Dodik je 12. oktobra najavio da planira povlačenje saglasnosti na sporazume o Oružanim snagama BiH, proglašenje ništavnim zakona o Sudu i Tužilaštvu BiH, Upravi za indirektno oporezivanje (UIO), Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), te Obavještajno-bezbjednosnoj agenciji (OBA) BiH, nakon čega bi RS trebala da formira svoju obavještajnu strukturu.

Tvrdnje da je riječ o vraćanju na izvorni Ustav, koji je dio Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995., nisu tačne, jer je Ustavom BiH entitetima obaveza da entitetske nadležnosti prenose na državni nivo, što je kroz godine učinjeno s više institucija.

U Ustavu BiH piše da država ima nadležnost u onim stvarima u kojima se o tome postigne saglasnost entiteta ili koje su potrebne za očuvanje suvereniteta, teritorijalnog integriteta, političke nezavisnosti i međunarodnog subjektiviteta BiH.

XS
SM
MD
LG