Dostupni linkovi

Vlast u Srbiji poziva opoziciju u nadzorno telo za medije


Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić: Državni organi će ispuniti sve što je dogovoreno i šta su tražili evroparlamentarci
Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić: Državni organi će ispuniti sve što je dogovoreno i šta su tražili evroparlamentarci

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić pozvao je u ponedeljak 18. oktobra stranke opozicije da pošalju svoje predstavnike u privremeno nadzorno telo za praćenje medija.

„Polovinu tela treba da čine predstavnici opozicije, ali ne oni koji su uključeni u izborne aktivnosti, pošto nije predviđeno da kandidati na izborima budu članovi tog nadzornog tela“, rekao je Dačić novinarima u Skupštini Srbije, nakon onlajn sastanka koji je održao sa predstavnicima evroparlamentaraca.

"Državni organi će ispuniti sve što je dogovoreno i šta su tražili evroparlamentarci", dodao je Dačić.

Predsednik Skupštine Srbije pozvao je predstavnike opozicije da do kraja nedelje, (petka 22. oktobra) daju predloge za članove, kako bi ovo nadzorno telo bilo formirano što pre, i dodao bi do kraja nedelje trebalo da se održi sastanak Radne grupe za medjustranački dijalog bez učešća evroparlamentaraca, kojem će prisustvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Bitno je da se to što pre uradi, jer to Privremeno nadzorno telo, ima nadležnosti kao što je izrada obavezujućeg pravilnika koji se tiče medijskih javnih servisa pa do preporuka koje se tiče medija u drugim oblicima svojine, bilo da je reč o kablovskim ili terestrijalnim kanalima“, objasnio je Dačić.

Na pitanje novinara da li je odlukom o formiranju nadzornog tela prekršen Zakon o elektronskim medijima, jer su predlogom o formiranju tela predviđena ovlašćenja koja nema Vlada Srbije koja ga je osnovala, Dačić je odgovorio da je to "politički predlog za poboljšanje izbornih uslova."

„To je predložio Evropski parlament, neka se obrate njima“, rekao je Dačić.

Poslanica Evropskog parlamenta (EP) Tanja Fajon, koja je deo delegacija evroparalmentaraca, izjavila 26. septembra da ni vlast ni opozicija u Srbiji nisu potpuno zadovoljni dijalogom o izbornim uslovima, i da je to dobro, jer znači da će svaka strana morati nečim da doprinese normalizaciji odnosa.

Druga tema razgovora sa Evropskim parlametarcima bilo je proširenje Republičke izborne komisije koja prati regularnost izbora, preneo je Dačić.

„Predviđeno da Republička izborna komisije bude proširena sa šest članova i šest zamenika Republičke izborne komisije iz redova opozicije“, dodao je Dačić i objasnio da je za to potrebna izmena zakona u skladu sa zahtevom Evropske unije.

Dačić je pozvao i predstavnike Stranku slobode i pravde kao i Narodnu stranku, da daju svoje predloge iako su rekli da u tome neće učestvovati.

Dvodnevni sastanak u okviru druge faze međustranačkog dijaloga vlasti i opozicije u Srbiji održan je 17. i 18. septembra, a deo opozicije napustio je dijalog nakon prve runde.

Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana i Pokret za preokret, saopštile su ranije da neće učestvovati u nastavku dijaloga, pošto su ocenile da se na taj način ne može doći do uslova za slobodne i fer izbore u Srbiji.

Prethodno su početkom septembra posrednici iz Evropskog parlamenta poslali Nacrt radnog dokumenta o uslovima za unapređenje izbornih uslova u Srbiji.

Većina opozicionih stranaka ocenila je da taj dokument ne sadrži konkretne predloge za poboljšanje izbornih uslova zbog čega su Stranka slobode i pravde, Demokratska stranka, Pokret slobodnih građana, Ne davimo Beograd, Pokret za preokret i Zajedno za Srbiju uputili posrednicima iz EP svoju verziju uslova za sprovođenje slobodnih i poštenih izbora.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 15. septembra da će izbori biti održani 3. ili 17. aprila 2022. godine, kada se prema najavama održavaju redovni predsednički i beogradski, kao i vanredni parlamentarni izbori.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG