Dostupni linkovi

Petković: Srpska lista izlazi iz prištinskih institucija ako se ne formira ZSO


Petar Petković: Najbolji rezultat Srpske liste od kada učestuje na izborima. Na fotografiji tokom razgovara sa srpskim izbeglicima sa Kosova u Smederevu, 12. oktobar 2021.
Petar Petković: Najbolji rezultat Srpske liste od kada učestuje na izborima. Na fotografiji tokom razgovara sa srpskim izbeglicima sa Kosova u Smederevu, 12. oktobar 2021.

Direktor Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković izjavio je u ponedeljak, 18. oktobra, da je velika izlaznost Srba u opštinama na severu Kosova, gde je učestvovala Sprska lista, dokaz da srpski narod i Vlada Srbije podržavaju briselski sporazum i formiranje Zajednice srpskih opština ZSO na severu Kosova.

Kako je dodao, u slučaju da ne bude formirana ZSO na Kosovu, Srpska lista i srpski narod će izaći iz svih prištinskih institucija.

"Ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština i ukoliko se ne uđe u institucionalne konkretne korake počevši od prvog sastanaka u Briselu u novembru...Srpska lista i srpski narod izaći iz svih prištinskih institucija na severu pokrajine", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Na lokalnim izborima na Kosovu koji su održani 17. oktobra, građani su u prvom krugu glasanja izabrali nove gradonačelnike u 17 opština, dok se u 21 opštini ide u drugi krug.

Srpska lista, vodeća partija kosovskih Srba koja je bliska vladajućim naprednjacima iz partije predsednika Srbije Aleksadra Vučića, ostvarila je pobedu u svih deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Partija premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija, Samoopredeljenje (Vetëvendosje), nije dobila vodeće pozicije ni u jednoj opštini.

Izbori su održani osam meseci nakon što je Kurtijeva stranka pobedila na februarskim vanrednim parlamentarnim izborima, odnosno sedam meseci pošto je preuzeo dužnost premijera.

Prema rečima direktora Kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije, rezultati lokalnih izbora na Kosovu za Srpsku listu su najbolji rezultat za ovu partiju do sada, i dokaz da Srbi podržavaju briselski sporazum.

„To je najbolji rezultat Srpske liste od kada Srpska lista učestvuje na izborima“, rekao je Petković.

Kako je dodao, u slučaju da ne bude formirana Zajednica sprskih opština na Kosovu, Srpska lista i srpski narod će izaći iz svih prištinskih institucija.

"Ukoliko ne bude formirana Zajednica srpskih opština i ukoliko se ne uđe u institucionalne konkretne korake počevši od prvog sastanak u Briselu...Srpska lista i srpski narod izaći iz svih prištinskih institucija na severu pokrajine", rekao je Petković na konferenciji za novinare.

Petković je komentarisao i rezultate na izborima koje je ostvario pokret Samoopredeljenje, premijera Kosova Aljbina (Albin) Kurtija, rekavši da je Kurti na izborima doživeo debakl.

"Oni nisu imali s čime da izađe pred građane, građani hoće vakcine, radna mesta, hoće obnovljenu privredu koja je uništena. Albin Kurti ništa od toga nije imao da ponudi svojim građanima", ocenio je Petković.

Na pitanje novinara da li to znači da je Vladi Srbije prihvatljiviji neko od predstavnika sadašnje opozicije u Kosovskom parlamentu, Petković rekao da to nije tako, jer Albanci imaju jedinstveni stav.

"PDK (Demokratska partija Kosova), LDK (Demokratska liga Kosova) ili Vetendosje, svi su oni nama manje više isti, i svi isto misle o Srbiji i predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću. Svi su oni isti kada treba da se napadne srpski narod, kada treba da se napadne Sever Kosova, da se napadne dijalog, ili kada treba da se napadne Aleksandar Vučić", odgovorio je Petković.

Na Lokalnim izborima na Kosovu glasalo je oko 43 odsto građana sa pravom glasa.

Na web stranici Centralne izborne komisije (CIK) Kosova navodi se da je u 38 opština glasalo oko 789.000 od 1.885.448 građana sa pravom glasa, što je za skoro 100.000 više u odnosu na prevremene parlamentarne izbore koji su održani februara 2021. godine.

Najveća izlaznost je bila u četiri opštine na severu Kosova, gde živi većinsko srpsko stanovništvo. U Zvečanu je glasalo skoro 84 odsto od ukupnog broja upisanih birača, odnosno 5.773 osoba je iskoristilo svoje pravo glasa od upisanih 6.879.

Na drugom mestu po izlaznosti je Leposavić sa 74 odsto birača ili nešto više od 8.500 od ukupno upisanih 12.707. Velika izlaznost je i u drugim opštinama sa srpskom većinom na Kosovu kao što su Severna Mitrovica (67 odsto), Novo Brdo (60 odsto), Zubin Potok (64 odsto), Štrpce (57 odsto).

XS
SM
MD
LG