Dostupni linkovi

Kurti preuzeo dužnost premijera Kosova


Albin Kurti, novi premijer Kosova
Albin Kurti, novi premijer Kosova

Na svečanoj ceremoniji u Prištini, novi premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je preuzeo dužnost od prethodnog predsednika Vlade Avdulaha (Avdullah) Hotija.

Vlada Aljbina Kurtija izabrana je u ponedeljak veče (22. mart) glasovima poslanika Pokreta Samoopredeljenje i manjinskih zajednica, bez opzoicionih albanskih partija i Srpske liste. Za izbor Kurtijeve Vlade je glasalo 67 poslanika, 30 je bilo protiv, a suzdržanih nije bilo.

Kurtijeva Vlada ima tri zamenika premijera i 15 ministarstava, od kojih će pet voditi žene.

Novi premijer Kosova Aljbin Kurti, čija je stranka (Samoopredeljenje) osvojila 58 od 120 poslaničkih mesta na izborima 14. februara, je poručio da će njegova Vlada staviti pod kontrolu epidemiju COVID-19 na Kosovu, te da će obezbediti vakcine protiv korona virusa za 60 odsto stanovništva.

Najavio je i reformu pravosudnog, obrazovnog i zdravstvenog sistema, te rekao da će Kosovo unaprediti odnose sa susedima na osnovu reciprociteta.

Aljbin Kurti je, tokom ceremonije preuzimanja dužnosti novog premijera Kosova, rekao da će najveći izazovi njegove Vlade biti upravljanje pandemijom i ekonomski oporavak.

On je ponovio da treba smanjiti nove slučajeve korona virusa i eliminisati smrtne slučajeve od posledica COVID-19.

"Izazovi su veliki. Pored hitne akcije u upravljanju pandemijom, moramo brzo delovati kako bismo zaustavili finansijske gubitke javnih preduzeća, ali takođe i zaustavili ekonomsku recesiju, pomažući privatnom sektoru da sačuva radna mesta i proizvodnju", rekao je Kurti.

Kosovo u poslednje vreme beleži porast broja inficiranih korona virusom, u danu kada je izabrana Kurtijeva Vlada, 22. marta, registrovano je 16 smrtnih slučajeva i 827 novoinficiranih.

Kosovo je jedina zemlja u Evropi koja još uvek nije počela sa imunizacijom svog stanovništva protiv korona virusa. Očekuje da će iz programa COVAX Svetske zdravstvene organizacije Kosovo dobiti 100.800 doza vakcina, kompanije AstraZeneca.

Kurti je po drugi put u roku od godinu dana izabran za premijera Kosova. Međutim, tadašnji koalicioni partner, Demokratski savez Kosova (DSK), je marta prošle godine srušio Kurtijevu Vladu da bi za premijera u junu bio izglasan Avdulah Hoti iz DSK.

Ustavni sud Kosova je krajem prošle godine Hotijevu vladu proglasio nelegitimnom zbog glasa poslanika Etema Arifija, koji je bio pravosnažno osuđen kada je glasao za izbor Vlade.

Jedan od prvih izazova sa kojim će se suočiti nova Vlada Kosova na čelu sa Kurtijem je izbor predsednika zemlje. Za ovu funkciju se na listi Samoopredeljenja kandidovala Vjosa Osmani ali za sada opozicione stranke ne žele da je podrže.

Osmani je inače, kao predsednica Skupštine Kosova, vršila dužnost predsednika od 5. novembra 2020. godine kada je Hašim Tači (Hashim Thaći) podneo ostavku jer je protiv njega potvrđena optužnica za ratne zločine i zločine protiv čocvečnosti. Funkcija predsednika Kosova može da se vrši najduže šest meseci.

Međutim, funkciju predsednika Kosova sada obavlja Gljauk Konjufca, koji je na konstituitivnoj sednici izabran za predsednika Skupštine Kosova.


Za izbor novog predsednika potrebno dve trećine glasova od ukupnog broja poslanika, odnosno 80 od 120. Ukoliko u prva dva kruga glasanja ni jedan kandidat ne dobije većinu od dve trećine neophodnih glasova, organizuje se treći krug glasanja na kome se bira između dva kandidata sa najvećim brojem glasova u drugom krugu. Predsednik je izglasan ukoliko je kandidat dobio 61 glas, ali je svakako potreban kvorum od 80 poslanika.

U slučaju da se predsednik ne izabere, Ustav Kosova predviđa da se raspušta Skupština i raspisuju novi izbori koji moraju da budu održani u roku 45 dana.

Aljbin Kurti premijer Kosova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

XS
SM
MD
LG