Dostupni linkovi

Novinar Jovanović o promeni tužioca sa slučaju paljenja njegove kuće


Novinar Milan Jovanović (u sredini) tokom suđenja za paljenje njegove kuće
Novinar Milan Jovanović (u sredini) tokom suđenja za paljenje njegove kuće

Novinar Milan Jovanović izjavio je da odluka o oslobođanju funkcije tužioca Predraga Milovanovića u postupku zbog paljena njegove kuće u decembru 2018. godine, izaziva veliku sumnju u konačan ishod ovog slučaja.

Bivši predsednik beogradske opštine Grocka Dragoljub Simonović je prvostepenom presudom osuđen na kaznu od četiri godine i tri meseca zatvora jer je sud utvrdio da je naručilac paljenja kuće novinara Jovanovića. Na zatvorske kazne su osuđene još dve osobe, jedna kao neposredni izvršilac i druga kao posrednik.


Optužnicu u tom procesu je zastupao zamenik tužioca iz Drugog osnovnog tužilaštva Predrag Milovanović, koji je u međuvremenu izabran za člana Državnog veća tužilaca (DVT), što je bio razlog za odluku o izuzeću Milovanovića iz svih postupajućih predmeta.

"Mi smo podneli žalbe na presudu Simonoviću i tužilac Milovanović je bio u obavezi da odgovori na žalbe, ali to pravo mu je uskraćeno. Nije mi jasno zašto ne može da zastupa optužnicu do pravosnažnosti, kada mu to zakon dozvoljava bez obzira što je izabran u DVT", rekao je Jovanović za agenciju Beta.

Predrag Milovanović, član DVT, rekao je za agenciju Fonet da ga je predsedavajuća Državnog veća tužilaca Zagorka Dolovac diskrecionom odlukom oslobodila rada na svim predmetima, pa i u slučaju paljenja kuće novinara Milana Jovanovića.

On je naveo da je tražio da nastavi rad na predmetu za koji postoji zainteresovanost javnosti, „na šta je Dolovac odgovorila da će to razmotriti i da ona zna šta je najbolje za tužilaštvo“.

Prema njegovim rečima 12. aprila je održana telefonska sednica DVT.

„Izuzeo sam se od glasanja, pa odluka o oduzimanju svih predmeta zbog toga nije bila jednoglasna“, naveo je Milovanović.

DVT pozvao Milovanovića da pomogne kolegama

Državno veće tužilaca (DVT) saopštilo je da izjave dosadašnjeg tužioca u postupku za paljenje kuće novinara Milana Jovanovića, Predraga Milovanovića, "bez osnova izazivaju bojazan kod dela javnosti u vezi daljeg postupanja tužilaštva povodom tog predmeta".

Veće je pozvalo Milovanovića da "kolegijalno, ukoliko smatra potrebnim, pomogne svojim kolegama u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u daljem toku postupka", navodeći da se trenutna faza "nalazi u rukama Apelacionog suda u Beogradu, a ne javnog tužilaštva".

"Državno veće tužilaca snažno osuđuje ugrožavanje bezbednosti i vršenje nasilja prema novinarima, odnosno licima koja se bave poslovima od javnog značaja u oblasti informisanja a u vezi tih poslova, i poziva sve javne tužioce i zamenike javnih tužilaca da odlučno postupaju u tim predmetima pridržavajući se Opšteg obaveznog uputstva Republičkog javnog tužioca iz decembra meseca 2020 godine", navedeno je u saopštenju.

Oglasilo se i Udruženje sudija i tužilaca Srbije (UST) saopštavajući da medijski natpisi u kojima se navodi da je izborni član Državnog veća tužilaca Predrag Milovanović razrešen ličnom odlukom Zagorke Dolovac dovode deo javnosti u zabludu da je on na bilo koji način sankcionisan ili da se na taj način opstruira postupak protiv Dragoljuba Simonovića.

„Budući da Državno veće tužilaca formira više stalnih i povremenih radnih tela, u čijem su sastavu i izborni članovi Veća, te radne grupe za praćenje pravosudnih zakona i programa obuke, prirodno je da se određeni broj izbornih članova Veća oslobodi vršenja funkcije, radi normalnog funkcionisanja Veća“, saopštio je UST kako su preneli mediji.

Ovo udruženje je navelo i da prema zakonu izborni član Veća može biti samo oslobođen vršenja funkcije zamenika javnog tužioca za vreme obavljanja funkcije u Veću odlukom Državnog veća tužilaca, a ne diskrecionom odlukom bilo kog člana, pa ni predsednika ovog tela, Zagorke Dolovac.

Kuća novinara Milana Jovanovića u Grockoj zapaljena je u noći 12. decembra 2018. godine, kada su na garažu koja je u sastavu kuće bačeni molotovljevi kokteli.

Kao nalogodavac, optužen je Dragoljub Simonović, nekadašnji predsednik beogradske Opštine Grocka u kojoj je i kuća oštećenog Jovanovića.

Simonović je uhapšen 25. januara 2019. zbog sumnje da je naložio taj zločin, a na slobodu je pušten 7. marta posle 40 dana u pritvoru.

Milan Jovanović: 'Neće me naterati da prestanem sa istraživanjem'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:26 0:00

Osim Simonovića, Drugi osnovni sud u Beogradu osudio je i Aleksandra Marinkovića koji je u bekstvu, kao neposrednog izvršioca na četiri godine i tri meseca zatvora, a Vladimira Mihailovića, za koga je utvđeno da je kao posrednik pronašao izvršioca ovog krivičnog dela, na četiri godine zatvora.

XS
SM
MD
LG