Dostupni linkovi

Vučić na sastanku Srbima sa Kosova: Uz vas smo


S leva na desno: načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin i direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u Raškoj, 13. oktobra 2021.
S leva na desno: načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar policije Aleksandar Vulin i direktor kancelarije za Kosovo u Vladi Srbije Petar Petković u Raškoj, 13. oktobra 2021.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je na sastanku sa predstavnicima Srba sa Kosova da šta god da se desi, Srbija i Beograd će biti uz njih.

„To ne kažem pro forme, oni koji me poznaju, odlično znaju šta to znači“, rekao je Vučić.

Predsednik Srbije doputovao je u sredu, 13. oktobra u Rašku na jugu Srbije, gde se sastao sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Povod za sastanak je akcija kosovske policije protiv krijumčarenja koja se 13. oktobra odvijala u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice, a koja je izazvala proteste Srba na severu zemlje.

Sastanak se održao u lokalnoj kasarni i prisutni su funkcioneri političke partije Srba sa severa Kosova, Srpske liste, ali i predstavnici Vojske Srbije, kao i građani srpske nacionalnosti sa Kosova koji su izneli svoje probleme, tražili zaštitu od Srbije i nazivali Albance uvredljivim imenom.

„Plašim se da imamo nekoga ko je potpuno iracionalan u Prištini, imamo i neke zlonamerne u međunarodnoj zajednici, koji iskreno žele sukobe ovde. Koji hoće da nas uvuku u sukob", izjavio je tokom svog obraćanja Vučić.

On je dodao i da bi voleo da sačuva mir.

"Ali, nemamo mi izbora“, rekao je Vučić.

On je okupljenima poručio i da ne može da ih poziva da ulaze u sukobe sa bilo kim.

Predsednik Srpske liste, većinske srpske stranke na Kosovu, Goran Rakić je rekao da će se, ukoliko se sledeći put dogodi tako nešto, uslediti opšti otpor srpskog naroda.

„Ukoliko se sledeći put desi ovako nešto, imaćemo opšti otpor. Ma šta to značilo, i kako vi to shvatili predsedniče. Branićemo se svim i svačim raspoloživim“, rekao je Rakić na sastanku.

„Osam godina tražimo svoja prava i vidimo koji su rezultati naših zajedničkih institucija, zato razumem nezadovoljstvo. Sada nam je ostala samo građanska neposlušnost, izlazak iz svih kosovskih institucija“, rekao je jedan predstavnik okupljenih Srba sa Kosova.

„Dajte nam malo oružja, pa ćemo sami da se branimo“, dodao je jedan od građana.

„Vidim da nas u Beogradu na nekim portalima nazivaju švercerima, to nije lepo. Mi ćemo i tamo da dođemo da se obračunamo sa njima“, rekao je još jedan od okupljenih.

Na sastanku su pojedini građani bili nezadovoljni reakcijom Srbije i njenih zvaničnika i prekidali skup. Vučić je zamolio okupljene da se smire, jer su počeli sa međusobnim optužbama.

Rešićemo sve nesporazume, rekao je Vučić, obraćajući se okupljenima.

On je zamolio NATO da "obavlja svoj posao".

"Molim Albance da ne pokušavaju nasiljem da Srbe uteruju u red. Ako misle da će uz podršku nekih stranih sila, biti u mogućnosti da to rade, moj odgovor će biti jasan. U borbi u kojoj moramo da štitimo živote svoje dece, njihov opstanak, ne samo da ćemo da zaštitimo, već većemo i u toj borbi, javam to danas kažem prvi put, da ćemo u toj borbi i da pobedimo”, zaključioje Vučić.

Inače, izvor iz NATO-a je rekao da "kosovska policija vodi operaciju sprovođenja zakona širom Kosova”.

Ovaj zvaničnik je potvrdio da je misija KFOR u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Pored Vučića, sastanku su prisustvovali i ministar policije Srbije Aleksandar Vulin, direktor kancelarije za Kosovo Vlade Srbije Petar Petković, ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović.

Ranije tokom dana organizovana je akcija kosovske policije protiv krijumčarenja koja se 13. oktobra odvijala u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Akcija je naišla na protivljenje u Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Tom prilikom, šest policajaca zadobilo je telesne povrede, šest stanovnika Severne Mitrovice zatražilo je lekarsku pomoć, a osam osoba je uhapšeno i sprovedeno u policijske stanice.

Suzavac na ulicama Severne Mitrovice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

Posle razgovora u Raškoj, predsednik Srbije posetio je bazu Žandarmerije u Kraljevu, gradu na jugozapadu Srbije.

„Ukoliko vas država pozove, a daćemo sve od sebe da ne budete u toj poziciji, pozvaće vas da štitite i čuvate naš narod i znam da ćete se ne samo odazvati, već ćete tu svetu dužnost i obavezu obaviti na najčasniji način“, rekao je Vučić u bazi Žandarmerije.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG