Dostupni linkovi

Kurti: Sprečićemo šverc, bez tolerancije na kriminalne grupe


Borićemo se i sprečiti šverc: Aljbin Kurti
Borićemo se i sprečiti šverc: Aljbin Kurti

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je podvukao da je akcija Policije Kosova, zbog koje je u sredu, 13. oktobra, protestovalo stanovništvo na severu Kosova, usmerena protiv krijumčarenja robe u Prištini, Peći, Severnoj i Južnoj Mitrovici.

Na protestima je povređeno šest policajaca, 10 građana Severne Mitrovice zatražilo je lekarsku pomoć, a osam osoba je uhapšeno i sprovedeno u policijske stanice.

Kurti je u objavi na svom Facebook nalogu istakao da se ove akcije vode u koordinaciji sa nadležnim tužilaštvima i sudovima, te dodao da je prethodno vođena istraga.

“Neće se tolerisati zločin i kriminalne grupe. Protiv njih će se voditi borba. Borićemo se i sprečiti šverc”, napisao je Kurti.

On je rekao da je policijska akcija je završena ali je pozvao građane u Severnoj itrovici, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, da ne nasedaju na informacije koje plasiraju srpski mediji “koji štite kriminal, korupciju i šverc i žele da dovedu do politizacije situacije”.

Tokom protesta u Severnoj Mitrovici napravljena je barikada nadomak Bošnjačke mahale, što je glavni put koji vodi sa juga prema severu grada.

Prema rečima direktora Doma zdravlja u Severnoj Mitrovici Zlatana Eleka, tokom policijske akcije povređeno je deset osoba. Nije precizirao o kakvim se povredama radi jer su, prema njegovim riječima, "pacijenti u dijagnostičkoj fazi".

"Povrede su prouzrokovane šok bombama, trenutno se nalaze na prijemu u hirurgiji. U toku je pregled, što znači povrede od bombi i suzavca", rekao je Elek za RSE.

Policija Kosova je u sredu, 13. oktobra, zaplenila raznu robu i određene materijalne dokaze za koje se sumnja da su krijumčareni. Operacija, koja je još u toku, proširila se na više lokacija na Kosovu, uključujući region Severne i Južne Mitrovice, Prištinu i Peć, navodi se u saopštenju kosovske policije.

Suzavac na ulicama Severne Mitrovice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:05 0:00

XS
SM
MD
LG