Dostupni linkovi

Sindikat lekara Srbije od premijerke traži da pooštri epidemiološke mere ili podnese ostavku


Poštovanje mera protiv korona virusa u Beogradu
Poštovanje mera protiv korona virusa u Beogradu

Predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić pozvao je u ponedeljak, 11. oktobra, premijerku Srbije Anu Brnabić da "odmah" preduzme mere za suzbijanje epidemije korona virusa koje je predložio medicinski deo Kriznog štaba za suzbijanje epidemije korona virusa ili da, u suprotnom, podnese neopozivu ostavku.

Panić je u otvorenom pismu optužio premijerku i Vladu Srbije da snose odgovornost za veliki rast broja novozaraženih i preminulih od posledica infekcije virusom korona u prethodnom periodu.

"Više od 7.000 obolelih u Srbiji, više od 6.000 hospitalizovanih, na respiratoru oko 300 ljudi, dok 50 ljudi premine gotovo svakoga dana od posledica Covid-19. Drugi smo po broju novoobolelih u svetu, a prvi u Evropi. Bravo! Da li će se organizovati doček ispred skupštine za ove uspehe, premijerka", upitao je Panić predsednicu Vlade Srbije.

Ocenio je da takvo pogoršanje epidemiološke situacije ne bi bilo moguće da je premijerka postupala po "važećim zakonima i preporukama stručnog dela Kriznog štaba".

"Nemoćni glasovi, da ne kažemo vapaji, struke iz Kriznog štaba, najbolji su pokazatelj Vaše bahatosti i osionog zanemarivanja osnovnih medicinskih postulata koje je neophodno primeniti tokom epidemije, zakonom definisane kao katastrofe koja ugrožava zdravlje i živote svih gradjana Srbije", naveo je predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije.

Dodao je da "svi imuniteti" koje Ana Brnabić ima kao premijerka, "ne štite od baš svake odgovornosti".


"Razumete da bi mere dovele do smanjenja broja zaraženih, ali ih ipak ne propisujete. Da li time priznajete da radnjom nečinjenja, svesno računate na posledicu i prihvatate njen ishod?", upitao je Panić premijerku.


U Srbiji 5.700 slučajeva novozaraženih korona virusom, 51 osoba preminula


U Srbiji je u protekla 24 časa registrovano 5.700 slučajeva zaraze korona virusom, među 19.360 testiranih, a od posledica zaraze 51 osoba je preminula, čime je broj smrtnih slučajeva porastao na 8.788, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja 11. oktobra.


U bolnicama je 6.597pacijenta, a 260 među njima je priključeno na respiratore.


Prema zvaničnim podacima, do sada je potvrđeno 1,010.868 slučajeva infekcije.


Do 11. oktobra 2021. u Srbiji je testirano 5,874.429 osoba.

Medicinski deo Kriznog štaba tražio oštrije mere


Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Predrag Kon izjavio je 6. oktobra, da je medicinski deo štaba na sednici tog tela 5. oktobra insistirao da se javno objavi da su oni bili za uvođenje restriktivnijih mera, kao i da je on molio da ga opozovu ako "smeta".

"Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama", rekao je Kon za televiziju K1 i dodao da ne zna zbog čega COVID propusnice nisu uvedene nakon sednice.

Kazao je da je predlog medicinskog dela štaba bio skraćenje radnog vremena do 17 sati za sve delatnosti koje nisu esencijalne, navodeći da bi se time smanjio broj novoobolelih, a to vreme uz kovid propusnice trebalo bi iskoristiti za vakcinaciju.

Prema rečima Predraga Kona, procenat vakcinacije kod mladih uzrasta od 18 do 30 godina iznosi svega 22 odsto. Dodao je da je epidemiološka situacija “ispolitizovana do maksimuma”, kao i da su mnogobrojne opstrukcije “na svim nivoima”.

"Mi sada imamo prirodni tok zaražavanja. Brže nam ide zaražavanje nego vakcinacija. Katastrofalno je što od tih 7.000 novoobolelih dnevno oko jedan odsto umire", kazao je Kon.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je posle sednice Kriznog štaba 5. oktobra da će postojeće mere za suzbijanje epidemije korona virusa ostati na snazi, i pored zahteva medicinskog dela za pooštravanje.

Srbija poslednjih nedelja beleži više hiljada novozaraženih na dnevnom nivou, a oko 50 osoba dnevno premine od posledica korona virusa.








XS
SM
MD
LG