Dostupni linkovi

Kon: Krizni štab Srbije tražio restriktivnije mere, molio sam da me opozovu


Ja lično sam uradio sve da se donesu restriktivnije mere: Predrag Kon
Ja lično sam uradio sve da se donesu restriktivnije mere: Predrag Kon

Epidemiolog i član Kriznog štaba Vlade Srbije za suzbijanje zarazne bolesti COVID-19, Predrag Kon izjavio je u sredu, 6. oktobra da je medicinski deo štaba na sednici insistirao da se javno objavi da su oni bili za uvođenje restriktivnijih mera, kao i da je on molio da ga opozovu ako "smeta".

S druge strane, članica Kriznog štaba i ministarka za rad Darija Kisić Tepavčević, izjavila je danas da u Kriznom štabu ne postoje sukobi i da su svi jednoglasni u činjenici da vakcinacija nema alternativu.

"Tražili smo obaveznu vakcinaciju za zdravstvene radnike i zaposlene u javnim službama", rekao je Kon za televiziju K1 i dodao da ne zna zbog čega COVID propusnice nisu uvedene nakon jučerašnje sednice.

Kazao je da je predlog medicinskog dela štaba bio skraćenje radnog vremena do 17 sati za sve delatnosti koje nisu esencijalne, navodeći da bi se time smanjio broj novoobolelih, a to vreme uz kovid propusnice trebalo bi iskoristiti za vakcinaciju.

"Ja lično sam uradio sve (da se donesu restriktivnije mere), molio sam da me opozovu ako im smetam", naveo je Kon.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je posle sednice Kriznog štaba 5. oktobra da će postojeće mere za suzbijanje epidemije korona virusa ostati na snazi, i pored zahteva medicinskog dela za pooštravanjem.

Brnabić je kazala da je medicinski deo Kriznog štaba tražio "najmanje 10 dana mere zabrane javnog okupljanja više od pet osoba i skraćenje radnog vremena do 17 časova za sve delatnosti osim esencijalnih u vezi hrane, goriva i lekova".

"Ako bi to rezultiralo smanjenjem broja novozaraženih, da se onda pristupi korišćenju COVID propusnica. Medicinski deo štaba je naveo kao cilj da imamo vakcinisano 80 odsto populacije starije od 12 godina uz obaveznu imunizaciju zdravstvenih radnika i javnih službi", navela je Brnabić.

Prema rečima Predraga Kona, procenat vakcinacije kod mladih uzrasta od 18 do 30 godina iznosi svega 22 odsto. Dodao je da je epidemiološka situacija “ispolitizovana do maksimuma”, kao i da su brojne opstrukcije “na svim nivoima”.

"Mi sada imamo prirodni tok zaražavanja. Brže nam ide zaražavanje nego vakcinacija. Katastrofalno je što od tih 7.000 novoobolelih dnevno oko jedan odsto umire", kazao je Kon.

Nevakcinisani pune COVID-19 bolnice u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:22 0:00

On je rekao da su mlađima dovoljne dve doze da se zaštite, dok stariji i hronični bolesnici slabije reaguju na vakcinu i njima je preporučena treća – "buster doza".

Dodao je da nakon "buster doze" obole samo oni koji su tog dana ili prethodnog bili u kontaktu sa virusom.

Šta je rekla Kisić Tepavčević?

Konova koleginica u Kriznom štabu, epidemiološkinja Darija Kisić Tepavčević, rekla je medijima danas da u Kriznom štabu nema sukoba i da su svi jednoglasni da vakcinacija nema alternativu.

„Nijedna druga mera nema nikakvu alternativu i nemojmo sada da skrećemo pažnju na nešto drugo. Niti postoje ikakvi sukobi unutar Kriznog štaba. Takav je sastav Kriznog štaba da su tu ljudi koji sagledavaju različite aspekte, tu je razmena mišljenja sa različitih aspekata sagledavanja uticaja bolesti na društvo, ali napominjem – svi su jednoglasni u činjenici da vakcinacija nema alternativu, i to je poruka svima“, rekla je Kisić Tepavčević.

Prema njenim rečima, više od 90 odsto osoba koje se nalaze u bolnicama i jedinicama intenzivne nege je nevakcinisano.

Srbija poslednjih nedelja beleži više hiljada novozaraženih na dnevnom nivou, a oko 50 osoba dnevno premine od posledica korona virusa.

Prema po podacima objavljenim 5. oktobra, u poslednja 24 časa je zabeležen 51 smrtni slučaj, a registrovano je 7.190 novih slučajeva zaraze od 23.903 testiranih.

U bolnicama je trenutno 6.519 ljudi, a na respiratorima 269 pacijenata.

Od početka epidemije u Srbiji je zvanično potvrđeno 974.179‬ slučajeva zaraze, a preminulo je ukupno 8.481‬ ljudi, prema podacima sa sajta covid19.rs.

XS
SM
MD
LG