Dostupni linkovi

SAD priznale da su u napadu u Kabulu poginuli civili


Šef Centralne komande SAD general Kenet Mekenzi (Kenneth McKenzie)
Šef Centralne komande SAD general Kenet Mekenzi (Kenneth McKenzie)

Šef Centralne komande SAD general Kenet Mekenzi (Kenneth McKenzie) rekao je da su SAD napravile grešku kada su 29. avgusta, u poslednjim danima američke evakuacije iz Avganistana, u napadu dronom u glavnom gradu Kabulu, ubijeni nevini civili, a ne ekstremisti.

U napadu američke bespilotne letelice u Kabulu prošlog meseca poginulo je čak 10 civila, uključujući sedmoro dece, rekao je američki general.

Meta napada, kako je rekao, bila je operacija militantne Islamske države za koju je američka obaveštajna služba imala "razumnu sigurnost" da za cilj ima napad na aerodrom u Kabulu.

"To je bila greška i ja se iskreno izvinjavam", rekao je novinarima Mekenzi posle istrage, prenele su svetske agencije.

Ministar odbrane Lojd Ostin (Lloyd Austin) naveo je u saopštenju da je u napadu bespilotnom letelicom ubijen gospodin Ahmadi koji je radio za neprofitnu Međunarodnu organizaciju ua hranu o obrazovanje (Nutrition and Education International).

"Sada znamo da nije postojala veza između gospodina Ahmadija i ISIS-Khorasan, da su njegove aktivnosti tog dana bile potpuno bezopasne i nimalo povezane sa neposrednom pretnjom za koju smo verovali da smo suočeni", rekao je Ostin.

"Izvinjavamo se i trudićemo se da izvučemo pouke iz ove strašne greške."

Napad se dogodio uoči završetka povlačenja američkih snaga iz Avganistana 31. avgusta.

Kako je počelo povlačenje američkih i NATO- snaga iz ove zemlje nakon 20 godina prisustva, talibani su počeli da zauzimaju delove Avganistana da bi 15. avgusta ušli u Kabul.

Tada je predsednik Avganistana Ašraf Gani napustio zemlju i predao vlast talibanima.

Zapadne zemlje evakuisale su svoje državljane i Avganistance koji su sarađivali sa njima sa aerodroma u Kabulu koji je bio pod kontrolom američke vojske.

Evakuacija još nije okončana, a u petak 17. septembra, iz Kabula u Dohu je stigao treći čarter let sa Avganistancima i stranim državljanima.

XS
SM
MD
LG