Dostupni linkovi

Otkazano ročište Novaliću i ostalima u predmetu 'Respiratori'


Ročište u Sudu BiH (na fotografiji) je otkazano jer je, prema riječima advokatice optuženog, jedan od članova sudskog vijeća odsutan, 16. jul 2021.
Ročište u Sudu BiH (na fotografiji) je otkazano jer je, prema riječima advokatice optuženog, jedan od članova sudskog vijeća odsutan, 16. jul 2021.

U Sudu Bosne i Hercegovine (BiH) u petak 30. jula otkazano je ročište u predmetu u kojem se sudi premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću i drugima u vezi sa nabavkom 100 respiratora iz Kine u vrijednosti 10,53 miliona KM (oko pet miliona eura).

Kako je za Radio Slobodna Evropa (RSE) potvrdila advokatica Fadila Novalića Vasvija Vidović javljeno im je kako je jedan od članova sudskog vijeća odsutan.

„To je razlog za odgađanje pretresa i biće ponovo 25. avgusta sa istim svjedocima, a ročišta će biti tri dana zaredom“, objasnila je Vidović.

Za pretres koji je bio zakazan za petak 30. juli bila su predviđena dvojice svjedoka, Tonči Bavrka, direktor Federalnih robnih rezervi i Adnan Harčić.

Na posljednjem ročištu 28. jula Tužilaštvo Bosne i Hercegovine uložilo je viber prepisku optuženih i drugih osoba nakon izbijanja u javnost afere o uvozu respiratora.

Respiratore iz Kine za potrebe Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) uvezla kompanija “Srebrena malina”.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, Ministrica finansija Federacije BiH Jelka Milićević i vlasnik preduzeća “Srebrena malina” Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Put respiratora iz Kine preko malinara do Tužiteljstva BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Njih optužnica tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićević je optužena za nesavjestan rad u službi.

XS
SM
MD
LG