Dostupni linkovi

U Sjevernoj Makedoniji blokirane nove lične karte, ljudi bez penzija i socijalne pomoći


Stare lične karte sa starim nazivom države - Republika Makedonija, još su u upotrebi
Stare lične karte sa starim nazivom države - Republika Makedonija, još su u upotrebi

Dok kašnjenje u izdavanju novih ličnih dokumenata u Ministarstvu unutrašnjih poslova Sjeverne Makedonije traje mjesecima, građani ne mogu ostvariti neka od osnovnih prava - na penziju ili socijalnu pomoć jer im banke ne daju novac bez nove zakonski validne lične karte.

Sistem za izdavanje ličnih karata promijenjen je u Sjevernoj Makedoniji zbog promjene naziva države, a nakon dogovora u junu 2018. godine kojim je riješen dugogodišnji spor sa Grčkom. Zakon o primjeni sistema za izdavanje ličnih karti blokiran je, međutim, u Skupštini već nekoliko mjeseci.

Zamjenica ombudsmena Suzana Saliu rekla je u izjavi za Radio Slobodna Evropa da svakodnevno primaju peticije građana koji se žale da su im povrijeđena osnovna ljudska prava.

"Ne postoje samo građani koji ovdje imaju problem i članovi njihovih porodica koji kažu, na primjer, da je jedini izvor prihoda za život njegova penzija ... ovaj problem je postao veći i stvara više posljedica, a samim tim i institucije, posebno poslovne banke, trebaju pokazati razumijevanje ”, kaže Saliu.

Ona navodi da dobijaju i peticije građana koji primaju socijalnu pomoć. Prema njenim riječima, sada je potrebno pronaći privremeno rješenje, jer, kako kaže, slijede dva važna događaja za koja građani trebaju lične karte: popis u septembru i lokalni izbori u oktobru.

"U ove dvije operacije lična karta ima ključnu ulogu u identifikaciji građana, budući da se od njih ne može tražiti putna isprava, oni je nemaju, jer smo dvije godine blokirani zbog putovanja u pandemiji, te neki građani općenito ne vade putnu ispravu. Mislim da će to stvoriti dodatne probleme i posljedice", kaže Saliu.

MUP: Ne možemo izdati lične karte prema starom zakonu iz tehničkih razloga

Prema statističkim podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, zaključno sa 18. avgustom 41.100 građana podnijelo je zahtjev za lične karte i nisu ih mogli dobiti.

Na pitanje RSE zbog čega, ako se novi zakon nije donesen, ne izdaju lične karte po starom zakonu, kažu da ne postoji takva mogućnost jer je došlo do "tehničkog prenosa sistema za izradu svih ličnih dokumenata".

Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdi redovno primaju građane i da su obezbjeđene tehničke mogućnosti za štampanje svih ličnih dokumenata, uključujući i lične karte sa novim ustavnim imenom. To, međutim, kažu, ne mogu učiniti jer još nema Zakona o ličnim kartama čije je usvajanje blokirano sa čak 1.506 amandmana opozicije.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova ne smije početi izdavati nove lične karte dok zakon ne bude na snazi. Postupak je, s druge strane, prema starom zakonu nemoguć sa tehničkog aspekta zbog činjenice da je Ministarstvo unutrašnjih poslova, u interesu realizacije preuzetih obaveza i rokova, izvršilo tehnički prenos sistema za izdavanje svih ličnih dokumenata", navode iz Ministarstva unutrašnjih poslova.

Poručuju takođe kako "aktivno rade na razmatranju mogućih opcija za što brže pronalaženje rješenja". Apeluju na poslovne subjekte, posebno one iz bankarskog sektora, da prihvate potvrde koje građani dobiju prilikom predaje zahtjeva za lične dokumente kao dokaz da je izdavanje novog dokumenta u postupku i tako izađu ususret klijentima.

Natpisi na graničnim prelazima promijenjeni su već u februaru 2019 godine, nakon što je poslije ustavnih promjena na snagu stupio novi naziv države - Sjeverna Makedonija
Natpisi na graničnim prelazima promijenjeni su već u februaru 2019 godine, nakon što je poslije ustavnih promjena na snagu stupio novi naziv države - Sjeverna Makedonija

Kako je došlo do problema?

Kašnjenjee u izdavanju ličnih dokumenata krenulo je u junu. Tada je Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdilo da se radi o lažnim vijestima. U početku je problem bio u izdavanju pasoša, a Ministarstvo unutrašnjih poslova tvrdilo je da oni imaju obrasce, ali da je došlo do enormnog povećanja broja zainteresovanih građana pa je i procedura sporija.

Nakon izmjena Zakona o putovanju, važnost pasoša produžena je do kraja godine, ali su se građani žalili da im druge zemlje ne dozvoljavaju prelazak granice zbog pasoša na kojim je ostao istečeni rok.

U istom mjesecu, u dva navrata, od 11. do 15. juna i od 23. do 27. juna, Ministarstvo unutrašnjih poslova je objavilo da pravi pauzu u radu sistema izdavanja ličnih dokumenata, prvo zbog nadogradnje sistema, a zatim zbog prelaska na novi sistem. Zapravo, sistem za izdavanje dokumenata trebao je biti prebačen da izrađuje dokumenta sa novim nazivom države.

Istog mjeseca, u junu, ministar unutrašnjih poslova Oliver Spasovski je u Skupštini, odgovarajući na poslanička pitanja, tvrdio da će za nekoliko dana krenuti izdavanje ličnih karata sa ustavnim imenom - Republika Sjeverna Makedonija.

Ministarstvo unutrašnjih poslova sada, na kraju avgusta, tvrdi da je problem u Skupštini, odnosno u Zakonu o ličnim kartama, na koji je Ljevica podnijela najviše amandmana.

Dva člana te opozicione stranke koji su podnijeli amandmane učinili su to u znak protivljenja zahtjevu vladajuće koalicione albanske stranke Besa, koja je tražila da se na ličnim kartama unese rubrika o nacionalnoj pripadnosti.

Makedonija i Grčka su Prespanskim sporazumom riješili dugogodišnji spor oko imena, odnosno nakon potpisivanja tog Sporazuma 2018. godine Republika Makedonija je promenila ime u Sjeverna Makedonija.

XS
SM
MD
LG