Dostupni linkovi

OHR: Paraliza institucija BiH 'medvjeđa usluga' građanima


OHR je saopštio da "očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija".
OHR je saopštio da "očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija".

Svaki postupak političkih stranaka kojim bi se paralizovale institucije Bosne i Hercegovine bio bi korak u pogrešnom smjeru i "medvjeđa usluga" građanima koje te stranke tvrde da predstavljaju, ističe se u odgovoru Kancelarije visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini (OHR) za Radio Slobodna Evropa (RSE).

OHR je tako reagovao na odluku političkih partija iz entiteta Republika Srpska da ne učestvuju u radu državnih institucija zbog izmjena Krivičnog zakona kojima se zabranjuje negiranje genocida u Bosni i Hercegovini, koje je 23. jula donio visoki predstavnik u BIH Valentin Incko.

Kako se dodaje, OHR "očekuje od svih političkih stranaka da poštuju Ustav BiH i osiguraju neometano funkcioniranje državnih institucija i izvršavanje njihovih ustavnih i zakonskih ovlasti".

"S tim u vezi, mora se napomenuti da je budžet institucija BiH trebao biti usvojen u decembru prošle godine, a to još uvijek nije učinjeno", kaže se u odgovoru za RSE.

Sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH na kojoj se trebalo raspravljati o budžetu institucija i međunarodnim obavezama BiH za 2021. godinu, trebala je biti održana u utorak, 27. jula.

Zastupnici iz bh. entiteta Republike Srpske (RS) nisu se pojavili na sjednici zakazanoj za utorak 27. juli, nakon što su predsjednici političkih partija iz tog bosanskohercegovačkog entiteta dan ranije odlučili da će bojkotovati rad institucija Bosne i Hercegovine (BiH).

Odluku o bojkotu Parlamenta, Vijeća ministara i Predsjedništvu BiH preduzeta je zbog odluke odlazećeg visokog predstavnika Valentina Inzka, donete pre četiri dana, da nametne izmjene Krivičnog zakona BiH kojima se sprječava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Prošireni Kolegij Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH odlučio je da zbog nedolaska zastupnika iz RS sjednicu otkaže. Naredna će biti održana početkom septembra.

Državne institucije BiH trenutno funkcionišu na osnovu Odluke o privremenom finansiranju. Riječ je o trećoj takvoj odluci od početka 2021. godine, koja važi do septembra ove godine. Njom je odobreno 249.000.000 maraka (124 miliona eura), odnosno jedna četvrtina sredstava za finansiranje državnih institucija.

Od 42 zastupnika u Zastupničkom domu Parlamenta BiH, 13 ih je iz političkih partije iz RS-a. U ovom domu bosanskohercegovačkog Parlamenta odluke se donose većinom prisutnih zastupnika.

Broj prebrojanih glasova mora biti jednak kvorumu koji prema Poslovniku čine 22 zastupnika, uz uslov da je prisutna najmanje po jedna trećina zastupnika iz svakog entiteta.

U utorak 27. jula je najavljeno kako se otkazuje i sjednica Doma naroda Parlamenta BiH (drugi dom bh.parlamenta), zakazana za četvrtak, 29. jula.

U Domu naroda je 15 delegata, po pet iz svakog naroda. Kvorum neophodan za odlučivanje u Domu naroda čini devet delegata, uz uslov da su prisutna najmanje tri bošnjačka, tri hrvatska i tri srpska delegata. Odluke se donose većinom glasova onih koji su prisutni i koji glasaju.

Politički predstavnici iz RS-a više puta su blokirali rad institucija i donošenje odluka na državnom nivou.

XS
SM
MD
LG