Dostupni linkovi

Globalna istraga: Zlonamernim softverom špijunirani novinari, aktivisti, disidenti


Grupa Amnesti navodi da su njeni forenzički istraživači utvrdili da je vodeći špijunski softver Grupe NSO uspešno instaliran na telefon turske novinarke Hatidže Čengiz (na slici snimljenoj 17. decembra 2019. u Rimu), verenice ubijenog novinara Vašington posta Džamala Kašogija
Grupa Amnesti navodi da su njeni forenzički istraživači utvrdili da je vodeći špijunski softver Grupe NSO uspešno instaliran na telefon turske novinarke Hatidže Čengiz (na slici snimljenoj 17. decembra 2019. u Rimu), verenice ubijenog novinara Vašington posta Džamala Kašogija

Aktivisti za ljudska prava, novinari i advokati širom sveta na meti su telefonskog malvera koji je autoritarnim vladama prodala izraelska nadzorna kompanija NSO, prenose mediji u svetu.

Sa liste više od 50.000 brojeva mobilnih telefona, koju su dobili pariska neprofitna organizacija Zabranjene priče i grupa Amnesti internešenel, i podelili je sa 16 medijskih organizacija, novinari su identifikovali više od 1.000 pojedinaca u 50 zemalja koje su navodno klijenti NSO izabrali za potencijalni nadzor.

Navode o korištenju zlonamernog softvera, poznatog kao Pegasus, u nedelju su preneli Vašington Post, Guardian, Le Monde i 14 drugih medijskih organizacija širom sveta.

Među ciljanim osobama je 189 novinara, više od 600 političara i državnih zvaničnika, najmanje 65 rukovodilaca u privredi, 85 boraca za ljudska prava, nekoliko šefova država i nekoliko članova arapske kraljevske porodice, navodi Vašington post, član međunarodnog konzorcijuma.

Kuće za koje rade novinari su AP, Rojters, CNN, Vol strit džurnal, Fajnenšel tajms, Al Jazeera.

Mnogi brojevi bili su skupljeni u 10 zemalja: Azerbejdžan, Bahrein, Mađarska, Indija, Kazahstan, Meksiko, Maroko, Ruanda, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati, navodi se u izveštajima.

Kada su ih kontaktirali, glasnogovornici tih zemalja ili su porekli da je korišten Pegasus ili su negirali da su zloupotrijebili svoja ovlaštenja nadzora.

Nije utvrđeno koliko je tačno uređaja s popisa stvarno bilo ciljano, ali forenzička analiza 37 telefona pokazala je da je bilo "pokušaja i uspješnih" hakovanja, izvestio je Vašington Post.

Pegasus zarazi iPhone i Android uređaje kako bi omogućio operaterima da izvlače poruke, fotografije i e-mailove, snimaju pozive i potajno aktiviraju mikrofone i kamere.

Grupa Amnesti navodi da su njeni forenzički istraživači utvrdili da je vodeći špijunski softver Grupe NSO uspešno instaliran na telefon turske novinarke Hatidže Čengiz, verenice ubijenog novinara Vašington posta Džamala Kašogija, svega četiri dana nakon što je likvidiran u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2018. godine. Kompanija je prethodno dovođena u vezu sa špijuniranjem Kašogija.

Grupa NSO je demantovala da su podaci na kojima se zasniva izveštaj procureli sa njenih servera, navodeći da "takvi podaci nikada nisu postojali" ni na jednom od njenih servera.

Ta kompanija je navela da je izveštaj "pun pogrešnih pretpostavki" i ponovila da softver prodaje jedino vlastima, za upotrebu protiv terorista i najvećih kriminalaca.

Telefon meksičkog novinara Cecilia Pinede Birto također se dva puta pojavio na listi, uključujući mesec dana prije nego što je ubijen, utvrdila je istraga.

Njegov telefon nestao je s mesta ubistva, pa forenzička veštačenja nisu bila moguća, ali NSO je naveo da čak i ako je njegov telefon bio meta, to ne znači da su prikupljeni podaci povezani s njegovim ubistvom.

Izvor: AP, BBC, VP
XS
SM
MD
LG