Dostupni linkovi

Whatsapp bio meta cyber napada


Logo Whatsappa
Logo Whatsappa

Špijunski softver zarazio je mobilne telefone preko popularne aplikacije za komunikacije Whatsapp (Vocap) bez ikakve intervencije korisnika, kroz funkciju telefonskih poziva, saopštila je ova kompanija.

Whatsapp, čiji servis koristi 1,5 milijardi ljudi širom svijeta, otkrio je početkom maja da su napadači bili u mogućnosti da instaliraju softver za nadzor na telefone iPhone (Ajfon) i sa operatovnim sistemom Android.

Financial Times (Fajnenšel tajms) je prenio da iza ove cyber (sajber) akcije stoji izraelska "NSO grupa", a portparol Whatsappa kasnije je rekao da se "svakako ne negiraju izvještaji koji su se mogli vidjeti".

Zlonamjerni softver bio je u mogućnosti da se probije u telefone preko propuštenih poziva i funkcije glasovne komande za upućivanje poziva, rekao je portparol kompanije koja posluje u sastavu Facebooka (Fejsbuk).

Ovim softverom zaražen je nepoznat broj uređaja, a kompanija procjenjuje da ih ima najmanje nekoliko desetina.

Portparol Whatsappa rekao je da napad "ima karakteristike rada jedne privatne kompanije koja je poznata po saradnji sa vladama s ciljem isporuke špijunskog softvera sposobnog da preuzme operativne sisteme mobilnih telefona", prenio je AFP.

Iz kompanije napominju da je uočeni bezbjednosi propust odmah riješen i da je objavljena nadogradnja aplikacije.

Pročitajte i ovo:

XS
SM
MD
LG