Dostupni linkovi

Bin Salman pod novim pritiskom zbog hakerskog napada na Bezosa


Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (u sredini) sa šefom Amazona Džefom Bezosom (drugi s leva), 9. novembar 2016.
Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman (u sredini) sa šefom Amazona Džefom Bezosom (drugi s leva), 9. novembar 2016.

Optužbe zbog hakerskog napada na vlasnika Vašington posta i šefa Amazona Džefa Bezosa ponovo su dovele u pitanje imidž saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana dok se oporavlja od skandala s ubistvom disidenta Džamala Kašogija koji je pisao za ovaj američki list.

Navodi izvestilaca Ujedinjenih nacija o mogućoj umešanosti saudijskog prestolonaslednika Mohameda bin Salmana u hakerski napad na šefa Amazona i vlasnika Vašington posta (The Washington post) Džefa Bezosa (Jeff Bezos) povećale su pritisak na de fakto vladara Saudijske Arabije posle ubistva kolumniste tog lista Džamala Kašogija koje je takođe povezivano sa saudijskim princom, pišu svetski mediji.

Sumnje

Stručnjaci UN pozvali su američke i druge vlasti da hitno ispitaju navode da je saudijski prestolonaslednik umešen u hakerski upad u Bezosov telefon, navodi Rojters (Reuters).

Specijalni izvestioci, Anjes Kalamar (Agens Calamard) i Dejvid Kej (David Kaye), rekli su u sredu da imaju informacije koje ukazuju na "moguću umešanost" Bin Salmana u navodni sajber napad 2018, pozivajući se, kako ukazuje Rojters, na forenzički izveštaj kompanije FTI Konsalting (FTI Consulting) koji je tražio sam Bezos.

Kalamar, specijalna izvestiteljka za vansudska ubistva koja je već istraživala ulogu saudijske vlade u ubistvu Kašogija, i Kej, specijalni izvestilac za slobodu izražavanja, naveli su da veruju da je napad izveden "u naporu da se utiče na, ako i ne ućutka, izveštavanje Vašington posta o Saudijskoj Arabiji".

Izveštaj FTI konsaltinga navodi sa "srednjom do visokom pouzdanošću" da je milijarderov telefon hakovan preko video fajla koji je poslat 1. maja 2018. s Votsap (WhatsApp) naloga koji je koristio saudijski prestolonaslednik. Posle primanja video snimka, navodi se u izveštaju, došlo je do "neobične i ekstremne promene" u ponašanju Bezosovog telefona, s 300 puta povećanom količinom podataka koja je odlazila iz telefona.

Saudijski ministar spoljnih poslova Farhan al Saud odbacio je kao apsurdne navode da je prestolonaslednik umešan u hakovanje Bezosovog telefona, ukazuje Rojters uz ocenu da bi navodi mogli naškoditi reputaciji Saudijske Arabije kod stranih sila i investitora.

Američki tabloid i Saudijci

FTI je pokrenuo istragu prošle godine pošto su procurele Bezosove privatne informacije, dok, prema izvorima, i američki federalni istražitelji vode istragu zbog navoda šefa Amazona da su mu čelnici tabloida Nešnal inkvajerer (National Enquirer) pretili "iznudama i ucenama", navodi Vašington post.

Bezos je prošle godine rekao da je kompanija Amerikan midija (American Media Inc), vlasnik Inkvajerera, pretila da će objaviti fotografije njegovih genitalija ako javno ne bude rekao da prethodni tekst tabloida o njegovoj vanbračnoj aferi nije motivisan vezama tabloida s predsednikom Donaldom Trampom (Trump), navodi list, dodajući da su Tramp i direktor Amerikan midija višegodišnji prijatelji i da je ta kompanija priznala da je platila dvema ženama koje su tvrdile da su imale afere s Trampom.

U izveštaju FTI-ja je zaključeno da je Bezosov uređaj kompromitovan "možda preko oruđa koje je dobavio Saud al Katani", koji je vodio hakerske napade za saudijsku vladu, kao i masivnu onlajn kampanju protiv Bezosa, Amazona i Vašington posta, navodi taj list, ukazujući da se navodni napad na Bezosov telefon dogodio pet meseci pre Kašogijevog ubistva 2018. koje je CIA povezala sa saudijskom vladom. Ministarstvo finansija SAD je kaznilo Katanija zbog njegov uloge u "delu planiranja i izvršenja" Kašogijevog ubistva, dok su saudijski tužioci naveli da nema dovoljno dokaza protiv njega.

FTI navodi da je Katani kupio 20 odsto vlasništva u kompaniji Haking tim (Hacking Team) koja je radila na razvijanju metoda za zaražavanje telefona slanjem video fajlova preko Votsapa, navodi Vašington post i ističe da FTI nije uspeo da nađe malver na Bezosovom telefonu, ali da je zaključio da ogromna količina odlazećih podatak posle dolaska video fajla, ukazuje na napad. Stručnjaci ocenjuju da to nije konkluzivan dokaz, ali da jeste veoma sumnjivo.

U mesecima posle upada u telefon, Bezos je dobio dve poruke s prestolonaslednikovog naloga koje izgleda pokazuju da je onaj ko je slao poruku imao pristup Bezosovim privatnim informacijama. U novembru 2018. dva meseca pre nego što je tabloid Nešnal inkvajerer objavio da Bezos ima vanbračnu aferu s bivšom televizijskom voditeljkom Loren Sančez (Lauren Sanchez), Bezos je na telefonu dobio fotografiju žene koja liči na Sančez s pratećim tekstom: "Svađa sa ženom je kao čitanje sporazuma o dozvoli korišćenje softvera. Na kraju ignorišeš sve i klikneš prihvatam". U to vreme, nije bilo javnih izveštaja o problemima u Bezosovom braku.

Zabrinjavajući obrazac

Optužbe protiv Saudijske Arabije su izuzetno ozbiljne i ako su istine, ukazuju na nelegalno nadziranje globalne poslovne ličnosti koje trag vodi makar do pratnje de fakto saudijskog vladara, ocenjuje Fajnenšl tajms (The Financial Times) u uredničkom komentaru.

Moguće je, ukazuje britanski list, da je Bezosov telefon inficiran malverom s dosad nepoznatog izvora. Čak i ako je Saudijska Arabija izvor, neovlašćeno korišćenje prestolonaslednikovog naloga se ne može isključiti, ali, ipak, naglašava Fajnenšl tajms, neuverljivo deluje ideja da je neko izvan uskog kruga prestolonaslednika mogao imati pristup.

Ako je Rijad odgovoran, kako je navelo dvoje stručnjaka UN, to bi ukazalo na zabrinjavajući obrazac nadziranja protivnika i strateški važnih ljudi saudijskim vlastima, podvlači list u komentaru uredničkog tima.

Te optužbe će bankarima i drugim rukovodećim biznismenima koji su se sastajali s višim saudijskim zvaničnicima ili planiraju da to urade, dati ozbiljan razlog da razmisle, i takođe će, kako navodi Fajnenšl tajms, zakomplikovati napore Rijada da pojača svoje napore za ekonomske reforme.

Popravljanje ukaljanog imidža biće dugo i teško, ali bi, ističe britanski list, moglo početi ispunjavanjem obećanje da će odgovarati organizatori Kašogijevog ubistva, budući da prošlomesečne presude osmorici Saudijaca nose oznake nameštenog suđenja.

Pritisak na kraljevinu

Optužbe za hakerski napad povećavaju pritisak na princa Mohameda, u suštini optužujući ga za novo kriminalno delo, dok Saudijska Arabija pokušava da prebrodi negativne medijske izveštaje o vojnoj intervenciji u Jemenu, blokadi Katara i ubistvu Kašogija, ocenjuje Njujork tajms (The New York Times), dodajući da bi optužbe mogle otežati napore prestolonaslednika da skine ljagu ubistva Kašogija.

Bin Salman je tokom svog uspona nastojao da reformiše saudijsko društvo, ali je takođe nadzirao široke mere suzbijanja disidenta kod kuće i u inostranstvu, ističe list i ukazuje da su poslednjih godina istraživači i grupe za zaštitu ljudskih prava dokumentovali slučajeve operatera koji izgleda rade za Saudijsku Arabiju i koji su upadali u komunikacione uređaje poznatih saudijskih disidenata i manipulisali društvenim medijima u toj kraljevini da ojačaju glasove koji hvale princa Mohameda i uguše kritike.

Napad na mobilni telefon američkog državljana koji je jedan od najbogatijih biznismena na svetu bila bi očigledna eskalacija, naglašava Njujork tajms, dodajući da se upad u Bezosov telefon dogodio na početku dvomesečnog perioda sredinom 2018. kada su najmanje četiri saudijska disidenta koja žive u inostranstvu prijavila da su njihovi uređaji napadnuti tehnologijom sličnom onoj koja je korišćena protiv vlasnik Vašington posta.

Nelagoda u vezi s optužbama o hakerskom napadu je, dodaje list, pojačana usled saudijskog preuzimanja predsedavanja Grupom 20 i očekivanja da će ove godine biti domaćin samita te organizacije na kojem bi trebalo da učestvuju lideri najrazvijenijih zemalja.

Hakerski napad bi takođe mogao zakomplikovati odnose saudijske vlade s Trampovom administracijom, koja je stala uz Bin Salmana uprkos međunarodnim kritikama zbog ubistva Kašogija i proceni američkih službi da je prestolonaslednik najverovatnije bio umešan, ocenjuje Njujork tajms.

Kompanije specijalizovane za pravljenje posebnih softvera za hakovanje telefona su se umnožile poslednjih godina kako je postalo teže da se upadne u servise za razmenu poruka i kompjutera zbog snažnije enkripcije, ukazuje Volstrit džural (The Wall Street Jorunal).

Mada mnoge od tih kompanija navode da rade za bezbednosne i obaveštajne službe koje poštuju privatnost i sudske procedure, istraživači kažu da su dokumentovali nekoliko slučajeva u kojima su takav softver koristile vlade na Bliskom istoku i druge da prate borce za ljudska prava, novinare i disidente.

Analiza Bezosovog telefona koju je uradio FTI ukazuje da navodni napad liči na druge poznate slučajeve kada su malver postavile kompanije poput izraelske NSO grup (NSO Group), navodi list i dodaje da je Katani tražio spajver od NSO grup i jedne od njenih filijala koja je počela da snabdeva Saudijsku Arabiju oruđima za nadziranje 2017. prema ugovoru vrednom 55 miliona dolara.

Bezos je u februaru prošle godine uz optužbe protiv Nešnal inkvajerera sugerisao da su pikantne fotografije u vezi s njegovom vanbračnom aferom dobijene nelegalnim putem koji uključuje vezu vlasnika tabloida i saudijske vlade.

Saudijski zvaničnici bliski prestolonasledniku su rekli da su bili svesni plana da se upadne u Bezosov telefon, ali ne i pokušaja da se on uceni, navodi Volstrit džurnal, dodajući da su ti zvaničnici rekli da je prestolonaslednikov medijski savetnik al Katani bio umešen u hakerske aktivnost u okviru kampanje zastrašivanja Kašogija koji je objavljivao tekstove u Vašington postu.

XS
SM
MD
LG