Dostupni linkovi

Ambasada Srbije ponovo u Siriji


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije potvrdilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da će se ambasada Srbije ponovo naći u glavnom gradu Sirije.

"Republika Srbija nikada nije prekidala diplomatske odnose sa Sirijom. Oni su se, do imenovanja našeg novog ambasadora u toj zemlji, odvijali na nivou privremenog otpravnika poslova, što je bilo uslovljeno tadašnjom bezbednosnom situacijom u toj zemlji", stoji u pisanoj izjavi ministarstva za RSE, kojom su potvrđeni navodi američkog lista Fajnenšl tajms (Finacial Times).

List Fajnenšl tajms objavio je da pojedine evropske zemlje, među kojima i Srbija, žele ponovo da uspostave odnose sa Sirijom samo nekoliko nedelja nakon što je sirijski predsednik Bašar al Asad reizabran na izborima.

Fajnenšl tajms ocenjuje da su to "mali koraci" i da nisu previše značajni, jer države Evropske unije nisu spremne na takav korak.

Srbija je do sada svoje diplomatske odnose sa Sirijom imala preko otpravnika poslova, privremeno smeštenog u libanskom glavnom gradu Bejrutu

U izjavi ministarstva spoljnih poslova za RSE navodi se da je odluka Srbije da vrati ambasadora u Siriju motivisana "tradicionalnim prijateljstvom dve zemlje i naroda", kao i "promenjenom političko-bezbednosnom situacijom u Siriji".

Uz "regionalni i geostrateški značaj Sirije", ministarstvo Srbije kao razlog za vraćanje ambasade u Damask navodi i "razvoj situacije u Siriji" i uticaj koji ima na region "pre svega kada je reč o problemu ilegalnih migracija", navodi se u izjavi.

U ministarstvu dodaju da upućivanjem ambasadora Srbija potvrđuje "da visoko ceni principijelan stav" Sirije da ne prizna nezavisnost Kosova.

Odnosi i saradnja Srbije i Sirije "nisu upereni protiv interesa bilo koje zemlje", navelo je ministarstvo spoljnih poslova.

Evropska unija je povukla svoje ambasadore iz Sirije zbog kršenja ljudskih prava i ratnih zločina. Pojedine države EU žele bliže veze sa Sirijom, uglavnom iz pragmatičnih razloga, navodi Fajnenšl tajms.

List daje primer zvanične Atine koja želi prisustvo u Siriji zbog migranata koji u Grčku iz Sirije dolaze preko Turske. U Turskoj se trenutno nalazi 3,6 miliona sirijskih izbeglica.

Više od 500.000 ljudi poginulo je u gotovo deceniju dugom građanskom ratu, podsetio je list.

XS
SM
MD
LG