Dostupni linkovi

Tužilaštvo Srbije: Prikupljamo nove dokaze u slučaju Bitići


Građani Kosova odaju poslednju poštu braći Bitići, čija tela su pronađena u masovnoj grobnici 2001. godine (arhivska fotografija)
Građani Kosova odaju poslednju poštu braći Bitići, čija tela su pronađena u masovnoj grobnici 2001. godine (arhivska fotografija)

Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se prikupljaju novi dokazi i činjenice "u cilju utvrđivanja identiteta" počinioca ubistva Ilija (Ylli), Agrona i Mehmeta Bitićija.

Američki državljani albanskog porekla ubijeni su 1999. godine u Srbiji, nakon rata na Kosovu. Njihovo ubistvo do danas nije rasvetljeno, a na čelu kampa gde su 2001. godine pronađeni posmrtni ostaci braće Bitići bio je tadašnji komandant Žandarmerije Srbije Goran Radosavljević Guri.

Tužilaštvo za ratne zločine Srbije saopštilo je za RSE da se predmet ubistva braće Bitići nalazi u fazi istrage, koja se vodi "protiv nepoznatih izvršilaca zbog postojanja osnova sumnje da je izvršen ratni zločin protiv ratnih zarobljenika".

"Tačno je da se izvode novi dokazi i prikupljaju nove činjenice u cilju utvrđivanja identiteta učinioca, a sve u cilju da bi se stepen dokaza podigao na nivo potreban za podizanje optužnice", navodi se u saopštenju.

Odlikovanje Žandarmerije za Radosavljevića

Komandant Žandarmerije Dejan Luković uručio je 30. juna u Novom Sadu plaketu u znak zahvalnosti za uspešnu saradnju prvom komandantu ove policijske jedinice Goranu Radosavljeviću Guriju.

Reagujući na odlikovanje Iljir Bitići (Ilir Bytyqi), brat trojice ubijenih američkih državljana izjavio je da je za RSE da je problem tog i mnogih drugih slučajeva u tome što Srbija veliča i štiti ratne zločince.

Iljir Bitići je u pisanom odgovoru za RSE naveo da je "sramotna prisnost predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njegove vlade sa ratnim zločincima", kao i da to "sprečava pravdu i žrtvama uskraćuje mir".

"Predsednik Vučić je 2016. godine obećao tadašnjem potpredsedniku Bajdenu (Džou, sadašnjem predsedniku Sjedinjenih Američkih Država) da će se lično angažovati oko razrešenja ubistva moje braće. Vučić je tada mojoj porodici i američkim zvaničnicima rekao da je (za ubistvo) odgovoran Goran Radosavljević. Jasni i dovoljni dokazi veoma dugo postoje", napisao je Iljir Bitići u odgovoru za RSE.

Bitići: Vučić imenovao Gurija kao odgovornog za ubistvo moje braće
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:35 0:00

Iz Predsedništva Srbije nije odgovoreno na upit RSE da li je Vučić pred američkim zvaničnicima govorio o odgovornosti Radosavljevića za ubistvo braće Bitići i kakva saznanja o slučaju ima predsednik Srbije.

Vučić je u februaru 2019. godine izjavio da je ubistvo braće Bitići bilo težak zločin i da Srbija radi sve što treba da ispita slučaj, kao i da sigurno neće štiti nikoga ko je počinio zločin.

Vučić je novinarima potvrdio da na sastanku sa američkim kongresmenima u Minhenu, održanom u februaru 2019. godine, ime nekadašnjeg policijskog rukovodioca Gorana Radosavljevića Gurija spomenuto dva puta.

Nakon što je RSE objavio da je Žandarmerija dodelila plaketu Radosavljeviću kao prvom komandantu te specijalne jedinice, oglasila se ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu.

Uz podsećanje da je Radosavljević bio na čelu kampa gde su pronađeni posmrtni ostaci trojice američkih državljana, ambasada je 3. jula saopštila da bi Radosavljević "trebalo da bude suočen sa pravdom, a ne da prima počasti".

U objavi na Tviteru Ambasada je podsetila i da su SAD uvele sankcije Radosavljeviću zbog njegove umešanosti u ubistvo braće Bitići.

Stejt department je Radosavljeviću u decembru 2018. zabranio ulazak u Sjedinjene Američke Države zbog umešanosti u grubo kršenje ljudskih prava.

U saopštenju Stejt departmenta je tada navedeno da postoje kredibilni dokazi da je Radosavljević umešan u ubistvo braće Bitići.

Predstavnički dom Kongresa SAD je u oktobru 2019. usvojio rezoluciju kojom se zahteva od Srbije da reši slučaj ubistva trojice braće Bitići - Ilija, Agrona i Mehmeta.

U dokumentu se navodi da od napretka u rešavanju tog slučaja treba da zavisi razvitak odnosa Sjedinjenih Država i Srbije.

I specijalna izvestiteljka Ujedinjenih nacija (UN) za vansudska pogubljenja Agnes Kalamard (Callamard) je u pismu nadležnima u Srbiji u avgustu 2020. godine istakla da Srbija ima obavezu prema međunarodnom pravu da istraži odgovornost zapovednika i drugih nadređenih u slučaju ubistva trojice braće Bitići 1999. godine.

Agron, Mehmet i Ili Bitići, državljani SAD koji su se u sastavu "Atlantske brigade" borili na strani Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) tokom rata na Kosovu, uhapšeni su po završetku NATO bombardovanja 1999. godine na granici sa Kosovom zbog ilegalnog prelaska u Srbiju.

Nakon odležane prekršajne kazne od 15 dana pušteni su iz zatvora, ali ih srpska policija odvodi u bazu Specijalnih antiterorističkih jedinica MUP-a Srbije u Petrovom Selu, koja je bila pod komandom Gorana Radosavljevića.

Njihova tela, sa vezanim rukama i ranama od ispaljenih metaka na potiljcima, otkrivena su u julu 2001. godine u masovnoj grobnici u Petrovom Selu, u istočnoj Srbiji, zajedno sa drugim telima kosovskih Albanaca.

XS
SM
MD
LG