Dostupni linkovi

Prespa forum: Evropa nije potpuna bez Zapadnog Balkana


Zamenik pomoćnika Sekretara u birou za Evropske i Evroazijske poslove u Stejt Departmentu Metju Palmer (treći s desna) na Prespa forumu, 1. jul 2021.
Zamenik pomoćnika Sekretara u birou za Evropske i Evroazijske poslove u Stejt Departmentu Metju Palmer (treći s desna) na Prespa forumu, 1. jul 2021.

Premijer Severne Makedonije Zoran Zaev izjavio je na otvaranju "Prespa foruma" da su zemlje Zapadnog Balkana sada više Evropa nego ikada pre.

Na međunarodnoj konferenciji, koja se 1. i 2. jula održava u Ohridu i Oteševu u Severnoj Makedoniji, učestvuju i visoki predstavnici iz Evrope i Sjedinjenih Američkih Država.

Nadogradnja pristupa ka Evropskoj uniji glavna je tema na panel diskusijama u okvirima Prespa foruma, a kako je istaknuto, strateški interes Unije je da integriše Zapadni Balkan.

Učesnici konferencije osvrću i na transatlantske veze, koje će biti tema diskusije na panelu na visokom nivou 2. jula, kada će se razgovarati o vraćanju sinergije između EU i SAD u odnosu na Zapadni Balkan.

Konferenciju je otvorio makedonski premijer Zoran Zaev, a na otvaranju su govorili i nekadašnji grčki premijer Aleksis Cipras, medijator u sporu sa Grčkom o imenu Metju Nimic (Matthew Nimic), pomoćnik državnog sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Filip Riker (Philip Reeker) i drugi visoki predstavnici EU i SAD.

Zaev je govorio o Prespanskom dogovoru potpisanom u junu 2018. godine, kojim su se, kako je rekao, završila neprijateljstva između dve susedne zemlje (Severne Makedonije i Grčke) nakon 30 godina.

“U ove tri godine nakon potpisivanja dogovora promenile su se mnoge stvari. Tada smo saopštili dobre vesti, ali i dalje ćemo nastaviti da saopštavamo dobre vesti”, rekao je Zaev, ističući da je region sada Evropa više nego ikada pre.

Forumu prisustvuju predsednici Slovenije i Crne Gore, Borut Pahor i Milo Đukanović, premijeri Albanije Edi Rama, Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija, Srbije Ana Brnabić i Kosova Aljbin Kurti (Albin Kurti), kao i ministri spoljnih poslova iz osam evropskih zemalja.

Osim Filipa Rikera, od visokih američkih predstavnika na forumu učestvuje i zamenik pomoćnika Sekretara u birou za Evropske i Evroazijske poslove u Stejt Departmentu Metju Palmer (Matthew Palmer).

Na jednom od panela u Ohridu, Palmer je istakao da su razočarani što pitanje o otvaranju pristupnih pregovora za Severnu Makedoniju i Albaniju sa EU nije bilo rešeno i pored snažnog zastupanja i razumnih rešenja portugalskog predsedništva i većih evropskih partnera.

On je rekao da to utiče i na ulaganja SAD i EU u regionu, a doprinosi i povećanju skepticizma i u samom regionu.

“Naši geopolitički konkurenti agresivno pokušavaju da naruše kredibilitet SAD i EU, a i region sumnja u integritet našeg kolektivnog opredeljenja”, dodao je Palmer.

On se osvrnuo na ulogu SAD u regionu, ističući da je njihova vizija fokusirana na mir u regionu koji je stabilan, prosperitetan i integrisan u evroatlantskom okviru.

“Ono što mi daje nadu je da ovo nije samo vizija SAD, već i naših evropskih saveznika i partnera. Ipak, još važnije je da je ova vizija snažno izražena i kod samih zemalja Zapadnog Balkana. Ova zajednička vizija treba poslužiti kao vodilja dok udvajamo napore o približavanju regiona ka EU”, rekao je Palmer.

On je ponovio nedavnu izjavu nemačkog ministra spoljnih poslova Hajka Masa (Heiko Maas) da EU mora stati iza svojih obaveza prema regionu.

“Ovo uključuje unapređenje pristupnog razvoja Severne Makedonije i Albanije i omogućavanje vizne liberalizacije Kosova”, zaključio je Metju Palmer.

Na marginama foruma održano je više bilateralnih sastanaka.

U susretu dvojice potpisnika Prespanskog dogovora, kojim je završen višegodisnji spor o imenu zemlje, premijera Severne Makedonije Zorana Zaeva i tadašnjeg grčkog premijera Aleksisa Ciprasa, istaknuto je da poruke koje dolaze sa ovog foruma potvrđuju koliko dostignuće je Dogovor iz Prespe.

“Suština koju u sebi nosi ovaj Dogovor, svojom snagom i značenjem, obavezuje Evropsku uniju da skloni prepreke sa evrointegracije Severne Makedonije i Zapadnog Balkana”, zaključili su Zaev i Cipras.

Više panel diskusija, bilateralnih sastanaka i drugih aktivnosti planirano je 2. jula, drugog dana Foruma.

XS
SM
MD
LG