Dostupni linkovi

Skoplje i Sofija o mogućnosti deblokade pregovora za ulazak u EU


Premijer Severne Makedinije Zoran Zaev razgovarao je u ponedeljak u Briselu sa predsednikom Bugarske Rumenom Radevom o mogućnosti da Sofija odblokira početak pregovora Skoplja sa EU.

Kako je saopštila vlada u Skoplju, sastali su se tokom Samita NATO i "u fokusu razgovora je bila perspektiva za realan iskorak u procesu evropske integracije Severne Makedonije".

Radev je, navodi se, "podvukao principijelnu i kontunuranu podršku budućnosti Republike Severne Makedonije u EU, kao i očekivanju Bugarske za neposredan dijalog kroz koji će biti razrešena otvorena pitanja u međusobnim odnosima".

Po saopštenju, Radev i Zaev su istakli "pozitivan znak u odnosima dveju zemalja, koji su šefovi država Bugarske i Severne Makedonije postigli zajedničkom posetom Rimu i Vatikanu u maju, da bi odali poštovanje svetoj braći (prosvetiteljima) ;Ćirilu i Metodiju".

Na tom sastanku je istaknuta i zajednička volja za postizanje održivih rezultata i za izgradnju dobrosusedskih odnosa Bugarske i Severne Makedonije za "ispunjavanje očekivanja građana dve zemlje".

Zaev i Radev su, piše dalje, razgovarali i o bilateranom partnerstvu u bezbednosti i odbrani, o mogućnosti proširenja saradnje u oblasti vojne obuke i razmeni kadeta dve zemlje.

Na sastanku je dogovoreno poseta premijera Zaeva Sofiji već ove sedmice, navela je Vlada Severne Makedonije.

Sofija je u decembru prošle godine stavila veto na prihvatanje Pregovaračkog okvira i početak pregovora EU sa Severnom Makedonijom, ali Skoplje poslednjih sedmica ;uz podršku portugalskog predsedništva EU i Evropske komisije pokušava da nađe rešenje da na predstojećem Samitu EU bude odobren okvir za te pregovre.

XS
SM
MD
LG