Dostupni linkovi

Fejzić o protestu: Ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam šta je


Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić

Ulica neće postavljati načelnike centara bezbjednosti u Crnoj Gori, kazao je 20. aprila potpredsjednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović povodom protesta građana u Pljevljima zbog imenovanja Harisa Đurđevića za šefa pljevaljske policije.

Uporedo sa protestima 19. aprila, na kojima su skandirane šovinističke poruke i pjevano “ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska”, opštinski odbori Nove, Demokrata, DNP-a i Pokreta za Pljevlja, partija koje su dio vladajuće koalicije na državnom nivou, zatražili su od Vlade da poništi odluku o imenovanju Đurđevića, kojeg su nazvali “vojnikom Demokratske partije socijalista”.

Abazović je kazao da je potrebno izvršiti provjeru o čemu se radi, te da li su razlozi reakcije javnosti “profesionalne ili lične reference Đurđevića”.

"Nedodirljivih nema, nikakav problem da se zamijeni ako za to postoje uslovi. A osuđujem šovinističke i nacionalnističke poruke koje su se čule od manje grupe ljudi. To ne doprinosi miru i suživotu", rekao je Abazović.

Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić reagovao je povodom protesta održanih u Pljevljima, zbog naimenovanja Harisa Đurđevića za načelnika Centra bezbjednosti (CB)u tom gradu, na kojem se između ostalog pjevalo "ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska".

"Ako ovo u Pljevljima nije šovinizam, ne znam onda šta je... ako nemamo pravo na neke funkcije, poželjno bi bilo da nam se odgovori - da li imamo pravo na vazduh? Pitam se, gdje je država, NVO sektor, mediji, strane diplomate? Najvjerovatnije će biti da je ovo 'ramazanska čestitka'", napisao je Fejzić na Tviteru.

Protesti u Pljevljima, gradu na krajnjem sjeveru Crne Gore održani su 19. aprila ispred Centra bezbjednosti, nakon što je Kolegijum Uprave policije za novog načelnika policije u tom gradu imenovao Harisa Đurđevića, dosadašnjeg rukovodioca jedinice za suzbijanje opšteg i privrednog kriminaliteta u centru.

Više desetina građana blokirali su saobraćaj, uzvikujući „Izdaja, izdaja“ „Milo lopove“ i pjevajući „Ustala je sparta srpska, neće ovo biti Turska".

Prethodno su četiri lokalne partije u Pljevljima, tražile promjenu ove odluke, uz najavu da neće preuzeti odgovornost za proteste.

One su zatražile od premijera Zdravka Krivokapića, vice premijera Dritana Abazovića, ministra policije Sergeja Sekulića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina da ponište odluku o imenovanju Đurđevića.

Opštinski odbori partija koje kontrolišu vlast na državnom nivou Nove srpske demokratije, članice Demokratskog fronta, Demokrata, Narodne demokratske partije i Pokreta za Pljevlja u saopštenju Đurđevića optužuju da je „vojnik Demokratske partije socijalista“ partije predsjednika Mila Đukanovića poznat „po ekstremno političkim i nacionalističkim stavovima“, kako su naveli u pismu.

Inače nakon parlamentarnih izbora 30. avgusta, prošle godine u Pljevljima se dogodilo više incidenata na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, tokom izbornog slavlja opozicije.

Te izbore je Demokratska partija socijalista izgubila i nakon tri decenije prešla u opoziciju.

Pobijedile su tri koalicije predvođene prosrpskim Demokratskim frontom, Demokratama i građanskim pokretom URA koje su formirale Vladu na čelu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem.

XS
SM
MD
LG