Dostupni linkovi

Spora obnova Petrinje šest mjeseci nakon potresa


Croatia - Workers with heavy machinery demolish a house in Petrinja, 4Feb2021.
Croatia - Workers with heavy machinery demolish a house in Petrinja, 4Feb2021.

Točno je šest mjeseci prošlo od razornog potresa koji je krajem prosinca prošle godine pogodio širi prostor središnje Hrvatske sa epicentom nedaleko Petrinje. Sedam je ljudi poginulo, a ukupna je šteta procijenjena na 5,5 milijardi eura. Opozicija upozorava da je obnova - prespora.

Hrvatski premijer Andrej Plenković posjetio je 29. lipnja Petrinju, teško pogođenu potresom prije točno šest mjeseci i prisustvovao rušenju zgrade u povijesnoj jezgri grada, na čijem mjestu će biti izgrađena replika. To je jedna od stotina zgrada toliko oštećenih u potresu da je rušenje jedina opcija. Premijer se pohvalio uspjesima, ali o tome kada će se svi Petrinjci moći vratiti svojim kućama, nije htio špekulirati.

“Do sada su uklonjena 154 objekta. To je kombinacija poslovnih objekata, stambeno-poslovnih, višestambenih objekata, obiteljskih kuća, javnih, sakralnih, gospodarskih... Zaprimjeno je više od 6.900 zahtjeva za nekonstrukcijsku obnovu i 8.769 zahtjeva za konstrukcijsku obnovu. Vjerujemo da će uskoro biti do kraja procesuiran i zahtjev za sredstva iz Europskog fonda solidarnosti za sredstva za Banovinu i da će se sada - kada su se procesi uhodali – ubrzati dinamika obnove,” očekuje Planković.

Interpelacija o kašnjenju Vlade u obnovi

Oporbeni socijaldemokrati pokrenuli su u Saboru u utorak interpelaciju o kašnjenju Vlade u obnovi nakon potresa. “Ovu interpelaciju smatramo svojevrsnom metaforičkom nogom u stražnjicu kojom želimo pokrenuti Vladu s mrtve točke,” kazao je predsjednik Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Peđa Grbin.

“Želimo natjerati Vladu Republike Hrvatske da počne raditi. Možemo reći da smo prve učinke interpelacije vidjeli i prije nego što je predana – gospodin Plenković odlučio je otići u Petrinju. I upravo to je naš cilj – natjerati Vladu da radi svoj posao. Ova Vlada je više puta pokazala da radi samo onda kada se o njenom neradu počne javno pričati. I zbog toga – smatrajući da obnova debelo kasni - naša je obveza o tome javno govoriiti,” poručuje predsjednik oporbenih socijaldemokrata.

Problem ilegalno izgrađenih objekata

Dodatni problem predstavlja ogroman postotak ilegalno izgrađenih stambenih i gospodarskih objekata koje treba sanirati nakon potresa, upozorila je socijaldemokratska zastupnica iz VI izborne jedinice, koja obuhvaća potresom pogođeno područje, Ivana Krivec Posavec.

“Naime gotovo 90 posto gospodarskih objekata i 80 posto stambenih objekata koji su stradali u tom velikom potresu nije legalizirano. To je ključni problem koji muči stanovništvo područja Banije, i onemogućava im aplikaciju na sredstva i na državnu intervenciju u obnovu njihove imovine,” naglašava zastupnica.

Socijaldemokrati su odmah nakon potresa tražili da se produlji rok u kojem bi se pokrenulo postupak za legalizaciju tih objekata i tako omogućilo korištenje državnih sredstava, ali je to Vlada odbila, i otada se ništa nije promijenilo, upozorava Ivana Krivec Posavec.

Na potresom pogođenom području organizirana je prehrana, postavljeno je gotovo 2.300 kontejnera i mobilnih kućica, a osigurano je i 930 mobilnih klima uređaja. Međutim, obnova nikako da se ubrza. Bivši gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović iz Stranke reformista izgubio je lokalne izbore u svibnju jer se i njega krivilo za sporost obnove, a naslijedila ga je HDZ-ova gradonačelnica. Je li se što promijenilo, zanimalo nas je.

“Ja mislim da se manje-više nije promijenilo ništa! Problem je što se u saniranju posljedica potresa radi o neznanju, nesposobnosti i radu na više paralelnih kolosijeka,” kaže Dumbović za Radio Slobodna Europa (RSE).

Na potresom pogođenim područjima Sisačko-moslavačke županije prijavljeno je do sada 39.855 oštećenih stambenih objekata, od kojih je pregledano 37.847, izvijestili su 29. lipnja iz županije na temelju ažuriranih ArcGIS podataka.

Neuporabljivo zbog vanjskih utjecaja je 413, a objekata neuporabljivih zbog oštećenja je 4.238.

Privremeno je neuporabljivo 3.716 objekata za koje je potreban detaljan pregled, a pod kategorijom “privremeno neuporabljivo” i “potrebne su mjere hitne intervencije” evidentirano je 4.515 objekata.

Uporabljivo bez oštećenja je 704, uporabljivo bez ograničenja 7.298, a uporabljivo s preporukom o postupanju 16.963 pregledana stambena objekta, naveli su iz Županije.

Razoran potres snage 6,2 po Richteru pogodio je 29. prosinca 2020. godine središnju Hrvatsku, sa epicentrom nedaleko Petrinje. U potresu je stradalo sedam ljudi, a ukupna šteta procijenjena je na 41,6 milijardi kuna, odnosno na 5,5 milijardi eura.

Inače i 29. lipnja je zabilježen manji potres magnitude 2,7 po Richteru sa epicentrom 5 kilometara od Petrinje.

XS
SM
MD
LG