Dostupni linkovi

Lokalne i državne vlasti različito o dometima obnove petrinjskog kraja


Petnaestak nevladinih udruga upozorilo je i da 79 dana od potresa nije riješen problem za žitelje 363 sela i zaseoka na potresom pogođenom području koji vodu dobivaju iz bunara (na fotografiji Petrinja nakon potresa)

Do lokalnih izbora u Hrvatskoj preostala su tek dva mjeseca, a predizbornu situaciju dodatno su uzburkale oštre kritike dogradonačelnice grada Gline na račun državnih vlasti zbog obnove nakon razornog potresa koji je u prosincu 2020. pogodio središnju Hrvatsku.

Dogradonačelnica Gline iz redova srpske manjine Branke Bakšić Mitić je na konferenciji za novinare grupe nevladinih udruga u Zagrebu u četvrtak (18. ožujka) za nerad oštro prozvala Vladu i Stožer za obnovu potresom pogođenih područja.

“Problema je puno. Nismo riješili osnovne životne potrebe. Nismo ljudima doveli vodu do kontejnera, nismo ih spojili na kanalizaciju. A o mogućoj obnovi i rušenju nesigurnih kuća se više ni ne govori. Gdje je tu Vlada? Što se čeka? Moj kraj, ako se to do jeseni ne riješi, to će biti klinički mrtav kraj”, poručila je Branka Bakšić Mitić.

Radi se svaki dan, tvrdi potpredsjednik Vlade

Potpredsjednik Vlade iz redova srpske manjine i drugi čovjek Stožera Boris Milošević u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) odbija njene kritike. Radi se svaki dan, kaže Milošević.

“Svi kontejneri i montažne kućice koji su postavljeni kao privremeni smještaj građanima na tom području spajaju se na električnu energiju i – gdje god može – spajaju se i na vodovod, ina tome se svakodnevno radi”, odgovorio je Milošević na kritike.

Dodao je kako je – što se vodoopskrbe tiče - javno poduzeće “Hrvatske vode” osiguralo lokalnim komunalnim društvima sredstva za priključivanje svih kontejnera, i to će biti pokriveno u stopostotnom iznosu.

Osim toga, ovoga tjedna potpisan je ugovor o izgradnji cjevovoda Brest Pokupski-Mala Gorica vrijedan preko 11 milijuna kuna kojim bi se dovelo pitku vodu za 348 domaćinstava koja su nakon potresa ostala bez vode.

Uz to, kreće 22 milijuna kuna “teška” rekonstrukcija cjevovoda od izvorišta Pecki, a sljedeći korak bit će sanacija vodoopskrbne mreže i na području Gline, Siska, Kravarskog i Hrvatske Kostajnice, pobrojao je potpredsjednik Vlade iz redova Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

“Stožer za obnovu potresom pogođenih područja i Vlada, a pogotovo mi u Stožeru uvijek smo spremni za suradnju i komunikaciju sa svima. Održavamo redovne sastanke sa predsjednicima mjesnih odbora i lokalnim stožerima, a naravno održavamo komunikaciju i sa nevladinim inicijativama i udrugama, i naša je želja komunikacija i što bolja suradnja kako bismo zajednički pomogli građanima”, kazao je Milošević.

Branka Bakšić Mitić i Martina Pavičić na konferenciji za tisak u Zagrebu
Branka Bakšić Mitić i Martina Pavičić na konferenciji za tisak u Zagrebu

Upozorenja nevladinih udruga

Na konferenciji za novinare je petnaestak nevladinih udruga upozorilo i da 79 dana od potresa nije riješen problem za žitelje 363 sela i zaseoka na potresom pogođenom području koji vodu dobivaju iz bunara. Potres je neke bunare porušio, u nekima zamutio vodu ili su nakon potresa presušili.

“Kvaliteta vode nije ispitana u svim selima i naseljima koja nemaju izgrađenu vodovodnu infrastukturu, nego se koriste bunarima. Ljudi koriste vodu za piće, za održavanje higijensko-sanitarnih uvjeta i za napajanje stoke. Gradske organizacije Crvenog križa dijele stanovništvu u potresom pogođenom području flaširanu vodu, međutim sustavno rješenje ni danas – 79. dan od potresa ne postoji”, kazala je u ime Inicijative nezavisnih volontera Martina Pavičić.

Rješenje postoji i vlasti ga samo trebaju realizirati, kaže Martina Pavičić.

“Rješenje bi bilo da svako selo koje nije priključeno na vodovod dobije cisterne sa tehničkom vodom za pranje posuđa i rublja i tuširanje, a za pitku vodu potrebno je osigurati karnistere koje će vatrogasci ili neka druga nadležna služba po potrebi puniti”, predlaže Martina Pavičić.

U glinskom kraju problem sa razrušenim ili zamućenim bunarima postoji u selima Mali Gradac, Majske Poljane, Glinski Trtnik, Vlahović i Drenovac.

Projekt Hrvatskog Crvenog križa

U Hrvatskom Crvenom križu kako su sa dostavom flaširane pitke vode krenuli na potresom pogođenom području možda sat vremena nakon potresa 29. prosinca, a da se sa asanacijom bunara krenulo kada su se stekli uvjeti, odnosno jučer 17. ožujka. Za sada je to područje oko Petrinje, a glinski kraj dolazi sljedeći na red.

“Mi smo taj projekt pripremili odmah nakon potresa, samo što se asanaciju bunara ne može provoditi zimi i ne može se provoditi na tlu koje podrhtava. S tim da ne provodimo klasičnu asanaciju tako da čovjeka spuštamo dolje u bunar, nego ga držimo na početku da se napravi što treba, jer ne želimo da mu nešto bude ako tlo podrhtava. Jučer 17. ožujka pregledana su i očišćena 4 bunara, a za današnju situaciju ne znam”, kazala je za RSE glasnogovornica Hrvatskog Crvenog križa Katarina Zorić.

Državni stožer za sanaciju šteta od potresa formiran je odmah nakon razornog potresa koji je 29. prosinca 2020. godine pogodio Sisačko-moslavačku županiju. Na čelu mu je potpredsjednik Vlade HDZ-ovac Tomo Medved, a negov zamjenik je potpredsjednik Vlade Boris Milošević iz Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS).

U četvrtak 18. ožujka je o problemu pitke vode raspravljao lokalni stožer u Glini, a u petak 19. ožujka o tome će raspravljati i Državni stožer za sanaciju šteta od potresa.

Razoran potres jačine 6,4 po Richteru pogodio je središnju Hrvatsku nešto iza podneva 29. prosinca prošle godine. Sedam je osoba smrtno stradalo. Šteta procijenjena po metodologiji Svjetske banke iznosi 41,6 milijardi kuna (oko 5,5 milijardi eura).

Lokalni izbori u Hrvatskoj održat će se 16. svibnja, nešto manje od godinu dana nakon parlamentarnih izbora na kojima je Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) odnijela pobjedu, a Socijaldemokratska partija (SDP), druga najjača hrvatska stranka, doživjela neuspjeh.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG