Dostupni linkovi

Talibani prisilili afganistanske vojnike na bijeg u Tadžikistan


Tadžikistanski graničar stoji na graničnom prelazu s Afganistanom na rijeci Panj. Dešavanja u sjevernom Afganistanu izazvala su uzbunu u susjednim državama Tadžikistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu.
Tadžikistanski graničar stoji na graničnom prelazu s Afganistanom na rijeci Panj. Dešavanja u sjevernom Afganistanu izazvala su uzbunu u susjednim državama Tadžikistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu.

Druga grupa vojnika avganistanske vlade pobjegla je preko granice u Tadžikistan dok su talibanski militanti vršili ofanzivu na dijelove sjevernog Afganistana.

Tadžikistanska granična služba saopštila je da je 17 avganistanskih vojnika pobjeglo u Tadžikistan 27. juna nakon što su talibanski militanti napali granični prelaz smješten u gradu Čukučuk, u okrugu Kaldor u provinciji Balkh, izvještavaju tadžikistanski državni mediji.

"Tadžikistanski graničari, vođeni načelima humanizma i dobrosusjedstva, dopustili su afganistanskoj vojsci koja je probila državnu granicu da slobodno uđe na njihovu teritoriju", saopštio je državni mediji Khovar.

Talibani su posljednjih sedmica od vladinih snaga preuzeli kontrolu nad desetinama okruga dok su se međunarodne snage pod vodstvom SAD-a povlačile iz Afganistana prije određenog roka 11. septembra.

Talibanski militanti su 27. juna zarobili više od 50 pripadnika sigurnosnih snaga zemlje u centralnoj provinciji Maidan Wardak, rekao je viši zapovjednik policije za Radio Slobodni Afganistan Radija Slobodna Evropa.

Prošle sedmice talibani su zauzeli glavni afganistanski granični prijelaz s Tadžikistanom i izvršili ofanzivu na sjeverne gradove Kunduz i Mazar-e Šarif.

Zauzimanjem graničnog prijelaza 134 afganistanska vojnika pobjegla su u Tadžikistan.

Odvojeno, Uzbekistan je rekao da su 53 avganistanska vojnika i pripadnika savezničkih milicija takođe pobjegli u Uzbekistan 23. juna.

Dešavanja u sjevernom Afganistanu izazvala su uzbunu u pograničnim državama Tadžikistanu, Uzbekistanu i Turkmenistanu.

Specijalna izaslanica Ujedinjenih nacija za Afganistan Deborah Lyons izjavila je prošle sedmice da su talibani od maja zauzeli više od 50 od 370 okruga te zemlje, upozoravajući da pojačani sukob "znači povećanu nesigurnost za mnoge druge države, bile one u neposrednom susjedstvu ili dalje".

Međutim, afganistanska vlada je pad okruga nazvala taktičkim povlačenjem i rekla da je proteklih dana od pobunjenika preuzela više od 10 okruga.

Američki predsjednik Joe Biden je 25. Juna u Bijeloj kući rekao afganistanskom predsjedniku Ašrafu Ganiju i Abdullahu Abdullahu, šefu afganistanskog Visokog vijeća za nacionalno pomirenje, da će "biti uz afganistansku vladu i pobrinuti da imaju potrebna srdstva".

Ali "Avganistanci će morati odlučiti o svojoj budućnosti", dodao je Biden.

XS
SM
MD
LG