Dostupni linkovi

Nakon 300 miliona doza vakcina, SAD ulaze u ‘ljeto radosti i slobode’ 


Sjedinjene Države dale su preko 300 miliona doza vakcina protiv COVID-19 u 150 dana rekao je u petak zvaničnik Bijele kuće.

Poticaj administracije američkog predsjednika Joe Bidena za ubrzanim vakcinisanjem se isplatio jer su brojevi zaraženih, preminulih kao i brojevi hospitaliziranih na najnižem nivou od početka pandemije, rekli su zvaničnici.

Iako bi Biden “jasno stavio do znanja da preostaje još posla” kako bi se osigurao pravedan odgovor na pandemiju, američka ekonomija doživjela je svoj najjači oporavak u posljednjih nekoliko decenija, naveli su iz Bijele kuće.

“Rezultati su jasni: Amerika ponovo počinje da izgleda kao Amerika i ulazi u ljeto radosti i slobode”, naveli su iz Bijele kuće, prenosi Reuters.

Vijest o 300 miliona doza vakcina dolazi samo nekoliko dana nakon što je u Americi zabilježeno preko 600.000 preminulih od COVID-19. Broj smrtnih slučajeva u SAD i dalje je najveći na svijetu, iako i druge zemlje, poput Brazila, Velike Britanije i Rusije imaju veće stope smrtnosti.

U izvještaju Bijele kuće navodi se da je broj smrtnih slučajeva zbog korona virusa smanjen za 90 posto od kada je Biden stupio na dužnost u januaru.

Više od 175 miliona Amerikanaca primilo je barem jednu dozu vakcine, a 55 posto odraslih je sada potpuno vakcinisano.

Rješavanje rasne neravnoteže u stopi vakcinacije i dalje je velika i prisutna briga, navode iz Bijele kuće. No, također je navedeno da postoji i napredak, odnosno da je u toku posljednjeg mjeseca od ukupnog broja vakcinisanih 54 posto su bili pripadnici manjina.

Od početka pandemije u SAD-u je zaraženo preko 33 miliona ljudi.

XS
SM
MD
LG