Dostupni linkovi

Opozicija na Kosovu: Razmotriti smenu predsednice izborne komisije


Smenjena predsednica Centralne izbore komisije (CIK) Valjdete (Valdete) Daka, arhivska fotografija
Smenjena predsednica Centralne izbore komisije (CIK) Valjdete (Valdete) Daka, arhivska fotografija

Najveća opoziciona stranka na Kosovu, Demokratska partija Kosova, prikuplja potpise poslanika kako bi od Ustavnog suda zatražila da razmotri odluku predsednice Kosova Vjose Osmani kojom je smenjena predsednica Centralne izbore komisije (CIK) Valjdete (Valdete) Daka.

Za pokretanje postupka pred Ustavnim sudom Kosova neophodni su potpisi 30 poslanika.

Vršilac dužnosti predsednka Demokratske partije Kosova Enver (Hoxhaj) Hodžaj je ocenio da je odluka predsednice Osmani neustavna.

"U cilju zaštite ustavnog poretka i demokratskih institucija, kao i sprečavanja takvih radnji u u budućnosti, Demokratska partija Kosova smatra da je neophodno mišljenje Ustavnog suda, za šta smo prikupili potpise", napisao je Hodžaj na svom Fejsbuk nalogu.

Predsednica Kosova Vjosa Osmani je 14. juna razrešila dužnosti predsednicu CIK-a Valjdete Daku, uz obrazloženje da je narušila nezavisnost i integritet institucije koju je vodila. Na poziciju predsednika CIK-a je potom imenovan Krešnik Radonić (Kreshnik Radoniq), sudija u Posebnom odeljenju Apelacionog suda.

Dan nakon što je Daka smenjena, predsednica Kosova Vjosa Osmani je raspisala lokalne izbore za 17. oktobar.

Ovakvu odluku predsednice Kosova su osporile opozicione stranke na Kosovu - Demokratska partija Kosova, Demokratski savez Kosova i Alijansa za budućnost Kosova, uz ocenu da se ugrožava nezavisno održavanje lokalnih izbora.

Takođe, smeni Dake se usprotivio i civilni sektor, uz navode da je to “politički motivisana odluka", koja je usledila kao rezultat promene vlasti na Kosovu nakon poslednjih parlamentarnih izbora.

Centralna izborna komisija Kosova sredinom januara nije verifikovala kandidate za poslanike iz redova Samoopredeljenja, Alijanse za budućnost Kosova (ABK) i Socijaldemokratske inicijative (NISMA) zbog problema sa zakonom. Među njima je bio i lider pokreta Samoopredeljenje Aljbin (Albin) Kurti, koji je aktuelni premijer Kosova.

Potom je Vjosa Osmani, kao vršiteljka dužnosti predsednika Kosova, izjavila kako je ta odluka CIK-a bez presedana i neprihvatljiva i dodala da će biti primorana da preduzme mere u skladu sa Ustavom Kosova. Vjosa Osmani je tada bila i na listi Samoopredeljenja za učešće na izborima koji su održani 14. februara.

Šta normalizacija odnosa znači građanima Kosova i Srbije?
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG