Dostupni linkovi

Štrajk zdravstvenih radnika u Kantonu Sarajevo


Medicinski radnici ispred zgrade kantonalne vlade u Sarajevu, 10. juni 2021.
Medicinski radnici ispred zgrade kantonalne vlade u Sarajevu, 10. juni 2021.

Medicinski radnici, članovi Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo (KS), u ponedjeljak, 14. juna stupili su u štrajk zahtijevajući potpisivanje granskog kolektivnog ugovora u oblasti zdravstva sa Vladom KS, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) dr. Edo Selimić, predsjednik te sindikalne organizacije.

„Štrajk podržava Sindikat Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS), ali i dobar dio doktora iz sindikata Domova zdravlja KS“, rekao je Selimić.

Selimić navodi da zdravlje građana nije ugroženo, jer se veliki dio posla i pored štrajka obavlja.

„Postupamo u skladu sa zakonskom regulativom o štrajku i zdravstvenoj zaštiti. Primamo sve hitne slučajeve ali radimo i druge poslove koji zbog zdravlja građana, ne smiju biti odgođeni“, ističe dr Selimić.

Dio zdravstvenih radnika je proteste održao i prošle sedmice, 9. i 10. juna kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja granskog kolektivnog ugovora.

U novom granskom kolektivnom ugovoru medicinski radnici traže veće koeficijente na obračun plaća. Selimić je, nakon protesta, izajavio da radnici u zdravstvu traže oko 13 miliona maraka (6,5 miliona eura) koji su potrebni da se potpiše Granski kolektivni ugovor.

Selimić za RSE, u izjavi od 14. juna, ističe da je s resornim ministrom proteklih dana usaglašavao novi kolektivni ugovor. Da su sindikat i Vlada KS blizu postizanja dogovora potvrdio je i ministar zdravstva, dr Haris Vranić. Pregovori za novi Kolektivni ugovor radnika u oblasti zdravstva KS su počeli u martu ove godine.

Sindikat radnika u zdravstvu jedan je od tri sindikata koji djeluju u Kantonu Sarajevo. Druga dva su Sindikat doktora medicine i stomatologije i Sindikat radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Štrajku se nisu priključili radnici Sindikata doktora medicine i stomatologije KS, koji su Kolektivni ugovor potpisali još 2017.

„Zbog toga mi nemamo razloga da idemo u štrajk“ rekao je u ponedjeljak, 14. juna, za RSE predsjednik ove organizacije, dr Izet Hočko.

Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo, u saopštenju za javnost od ponedeljka, 14. juna, istakli su da poštuju pravo na štrajk drugih sindikalnih organizacija ali da to ne smije dovesti u pitanje proces imunizacije.

„Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Kantona Sarajevo nikako ne podržava obustavu vakcinacije stanovništva Kantona Sarajevo, jer ukoliko se ista ne provede za posljedicu možemo imati četvrti val pandemije“, navodi se u saopštenju.

Ministar zdravstva KS, Haris Vranić, ranije je izjavio da štrajk neće odgoditi vakcinaciju koja se odvija u sarajevskoj sportskoj dvorani „Zetra“.

Štrajk zdravstvenih radnika počeo je 2. septembra 2019. godine, ali je uslijed proglašavanja vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19 bio prekinut.

Od februara 2018. godine zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo su bez Granskog kolektivnog ugovora.

Vlada Kantona Sarajevo je u ranijim pregovorima nudila potpisivanje postojećeg kolektivnog ugovora, bez izmjene koeficijenata za plate, što je odbijeno.

XS
SM
MD
LG