Dostupni linkovi

Radnici zaposleni u zdravstvu prosvjedovali ispred Vlade Kantona Sarajevo


Radnici zaposleni u zdravstvu u Kantonu Sarajevo (KS) okupili su se u četvrtak (9. juli) ispred zgrade Vlade KS u Sarajevu kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja novog kolektivnog granskog ugovora.

U novom granskom kolektivnom ugovoru medicinski radnici traže veće koeficijente na obračun plaća.

Inače, medicinski radnici, u srijedu (8. jula) ponovo su počeli štrajk, a u domovima zdravlja pružat će se pomoć samo pacijentima u hitnim slučajevima, a u punktovima ispred zdravstvenih ustanova, trijažu će obavljati samo doktori.

Također će svaki dan izlaziti pola sata ispred domova zdravlja kako bi izvršili pritisak na vlasti da dobiju prava.

Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo izjavio je na skupu da Vlada ne može potpisati granski kolektivni ugovor s jednim sindikatom, od tri registrirana sindikata, od koji su dva reprezentativna.

Pozvao je predstavnike Sindikata radnika u zdravstvu KS da nastave pregovore s Vladom i predstavnicima kantonalnog Zavoda za zdravstveno osiguranje o pitanju naknada u ponedeljak 13. jula.

„Imate našu podršku. Pozivam vas da zajedno sjednemo i riješimo probleme, kako bi svi bili zadovoljni“, kazao je Nenadić.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS izjavio je kako novca ima za povećanje plaća medicinskim radnicima.

“Tražimo da se ispravi nepravda iz 2017. godine, kada su plaće povećane samo doktorima. To smo dokazali na sudu. Radimo isključivo po zakonu. Nismo pod nikakvom politikom“, kazao je Selimić.

Vlada KS je u mandatu premijera Elemdina Konakovića 2017. godine potpisala Kolektivni ugovor sa Sindikatom doktora medicine i stomatologije KS i njihove plaće su tada povećane 20 posto.

Sindikat radnika u zdravstvu, koji organizira ovaj štrajk, jedan je od tri sindikata koji djeluju u Kantonu Sarajevo. Druga dva koji ne sudjeluju u štrajku su: Sindikat doktora medicine i stomatologije i Sindikat radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Ovaj štrajk je štrajk zdravstvenih radnika je, podsjećamo, počeo je 2. septembra 2019. godine, ali je uslijed proglašavanja vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19 bio prekinut.

Od februara 2018. godine zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo su bez granskog kolektivnog ugovora.

Vlada Kantona Sarajevo je u ranijim pregovorima nudila potpisivanje postojećeg, bez izmjene koeficijenata za plate, što je odbijeno.

XS
SM
MD
LG