Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo ponovo pred zgradom kantonalne Vlade


Sarajevo 10 juna 2021.
Sarajevo 10 juna 2021.

Zdravstveni radnici okupili su se u četvrtak 10. juna ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo (KS) kako bi iskazali svoje nezadovoljstvo zbog nepotpisivanja novog Granskog kolektivnog ugovora o pravima i obavezama poslodavaca i radnika u oblasti zdravstva.

Mirno okupljanje organizovali su Sindikat radnika u zdravstvu KS i Sindikat kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i dio doktorskog sindikata JU Dom zdravlja KS.

Zbog mjera o ograničenom broju okupljanja ljudi na otvorenom, koje su na snazi zbog pandemije korona virusa, na protestu je učestvovalo oko stotinjak ljudi.

Ostali zdravstveni radnici će učesnicima protesta pružiti podršku izlaskom u vrijeme pauze ispred ustanova u kojima rade uz poštivanje svih higijensko epidemioloških mjera koje su na snazi u vrijeme održavanja mirnog okupljanja.

Do sada je Sindikat radnika u zdravstvu KS sa ministrom zdravstva u Vladi KS Harisom Vranićem i njegovim saradnicima održao nekoliko sastanaka, ali dogovor još nije postignut.

Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS kazao je da radnici u zdravstvu traže oko 13 miliona KM (6,5 miliona eura) koji su potrebni da se potpiše Granski kolektivni ugovor.

Naglasio je kako se mora znati da u ovom trenutku svi uposleni u zdravstvu u KS nezakonito primaju plaću.

„Ono što su prijašnje vlasti u KS potpisale sa doktorima, poništeno je sudskim odlukama. Naš kolektivni ugovor istekao je prije više od dvije godine, što znače da pravna sigurnost u ovom trenutku ne postoji. Kad mi potpišemo Granski kolektivni ugovor, bit će legalizirani koeficijenti doktora medicine i stomatologije koje im je 2017. nezakonito dao tadašnji premijer Elmedin Konaković, a onda i 2019. sadašnji premijer Edin Forto. U ovom trenutku jedino je naš Sindikat reprezentativan i jedino mi sa vlasti možemo potpisati Granski kolektivni ugovor“, kazao je Selimić.

U ovom protestu ne sudjeluju članovi Sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH koji su Granski kolektivni ugovor potpisali 2017. godine.

Tim Ugovorom ljekari i stomatolozi dobili su bolje uvjete rada, posebno zbog činjenice da je plaća porasla u rasponu od 12 do 25 posto.

Oni su protestirali u srijedu 8. juna 2021. godine ispred zgrade Vlade Federacije BiH u Sarajevu.

Kao razlog protesta naveli su stalno odgađanje usvajanja Zakona o reprezentativnosti od strane Vlade Federacije BiH.

U nekim dijelovima FBiH imaju reprezentativnost i priznati su, a u nekim kantonima nisu, pa je sindikatima ljekara i stomatologa onemogućeno da učestvuju u donošenju kolektivnih ugovora o radu i kroz to da se bore za prava svojih članova.

Radnici zaposleni u zdravstvu u Kantonu Sarajevu prosvjedovali su u više navrata i tokom 2020. godine.

Sindikat radnika u zdravstvu jedan je od tri sindikata koji djeluju u Kantonu Sarajevo. Druga dva su Sindikat doktora medicine i stomatologije i Sindikat radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Štrajk zdravstvenih radnika počeo je 2. septembra 2019. godine, ali je uslijed proglašavanja vanrednog stanja zbog pandemije COVID-19 bio prekinut.

Od februara 2018. godine zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo su bez Granskog kolektivnog ugovora.

Vlada Kantona Sarajevo je u ranijim pregovorima nudila potpisivanje postojećeg kolektivnog ugovora, bez izmjene koeficijenata za plate, što je odbijeno.

XS
SM
MD
LG