Dostupni linkovi

Počela proizvodnja vakcine ‘Sputnjik V’ u Srbiji


Bočice sa dozama vakcine "Sputnjik V"
Bočice sa dozama vakcine "Sputnjik V"

Proizvodnja ruske vakcine "Sputnjik V" protiv korona virusa počela je 4. juna u državnom Institutu za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” u Beogradu.

Kako javlja Radio-televizija Srbije (RTS), pokretanju proizvodnje putem video-linka prisustvovali su predsednici Srbije i Rusije Aleksandar Vučić Vladimir Putin.

Proizvodnju je na svečanoj ceremoniji pokrenula direktorka Instituta "Torlak" Vera Stojiljković.

U Srbiju su iz Rusije su komponente za rusku vakcinu stigle u četvrtak, 3. juna.

"Sputnjik V", proizveden u Srbiji, na vakcinalnim punktovima mogao bi da bude već za desetak dana, a možda i ranije, javlja RTS.

Srbija će tako postati prva zemlja u Evropi koja proizvodi tu vakcinu.

Punjenje prve serije kontrolnih doza ruske vakcine “Sputnjik V” počelo je 14. aprila u Institutu “Torlak”.

Ruski nacionalni institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja je 19. maja potvrdio kvalitet vakcine proizvedene u Institutu “Torlak” i odobrio da se u budućnosti u tom srpskom institutu proizvodi vakcina "Sputnjik V".

U Srbiji su, pored ruskog „Sputnjika V“, u upotrebi i kineska vakcina „Sinofarm“ (Sinopharm), britanska AstraZeneka i američko-nemačka „Fajzer/Biontek“ (Phizer/BiONteck).

Evropska agencija za lekove (EMA) nije odobrila kinesku i rusku vakcinu, dok je Svetska zdravstvena organizacija početkom maja odobrila za hitnu upotrebu kinesku vakcinu Sinofarm.

Ruska vakcina Sputnik V u srpskom izdanju
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:07 0:00

XS
SM
MD
LG