Dostupni linkovi

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije odgovorilo na optužbe iz Crne Gore


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da Srbija ima "legitimno i neosporivo pravo" da brine o položaju srpskog naroda gde god da on živi i da zražava nezadovoljstvo kada su prava srpskog naroda ugrožena, te da se "time se ne meša ni u čije unutrašnje pitanje".

Saopštenje srpskog ministarstva, objavljeno 2. juna, usledilo je nakon saopštenja crnogorskog Ministarstva vanjskih poslova u kojem su ocenili da "sve učestalija negativna retorika Srbije usmjerena protiv Vlade Crne Gore i premijera Zdravka Krivokapića nije u duhu dobrosusjedskih odnosa".

"U tome je učestvovao sami državni vrh Srbije, koristeći neprimjeren rječnik poput 'mlakonja'. Ministri u njihovoj Vladi, kao i nižerazredni funkcioneri Srpske napredne stranke se na dnevnoj osnovi služe terminologijom koja apsolutno ne priliči duhu dobrosusjedstva", naveli su iz crnogorskog MVP-a.

Nekoliko sati posle crnogorskog saopštenja, ministarstvo spoljnih poslova Srbije je odgovorilo da "Srbija godinama unazad pokazuje da je istinski stub stabilnosti regiona, dosledno insistirajući na politici nemešanja u poslove drugih država, ali da ne namerava da odustane od brige za položaj srpskog naroda u susednim državama i da takav odnos ima i prema Crnoj Gori u kojoj srpski narod čini značajan procenat stanovništva".

"Srbi i Srbija sa bratskim crnogorskim narodom ne žele ništa drugo do saradnje i sloge, na temelju naprednih demokratskih tradicija, ali i našeg tradicionalnog prijateljstva", dodaje se.

Uz konstataciju da je "Srbija ne samo dobar sused, već i bratska zemlja na koju će i Crna Gora i crnogorski narod uvek moći da se oslone", izražava se uverenje da će se "sva otvorena pitanja, pa i pitanje položaja i prava Srba, rešavati na prijateljski, civilizovan i demokratski način".

"Uprkos činjenici da se Crna Gora mešala u unutrašnja pitanja Srbije priznajući protivpravnu secesiju dela njene teritorije, uprkos protivljenju najvećeg broja svojih građana, građanima i vlastima Crne Gore Srbija dosledno pruža ruku podrške i prijateljstva, u nadi da će, nakon godina političkih i istorijskih stramputica u kojima je sve činjeno da se pokvari nepokvarljivo, odnosi naših država i naroda ponovo biti na najvišem nivou", ističe se u saopštenju.

Kako navodi srpsko ministarstvo spoljnih poslova, briga za položaj sopstvenog naroda, posebno u državama u kojima je on domicilan je potpuno u skladu sa demokratskim tekovinama na kojima počiva savremena Evropa. Dodaju i da o položaju svog naroda brinu i druge države, i prirodno očekuju da njegovi pripadnici u susednim zemljama uživaju najviša moguća prava.

"Ukoliko se uporedi procenat albanskog stanovništva u Severnoj Makedoniji i Srba u Crnoj Gori, a zatim i politička prava koje uživa jedan odnosno drugi narod, svakom objektivnom posmatraču biće uočljiv upadljiv nesklad. Srbi, naime, uživaju neuporedivo manja prava", navodi ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

U saopštenju piše i da ukoliko sve države regiona žele da postanu deo EU, a žele, one moraju poštovati i približno iste, univerzalne standarde u garantovanju prava nacionalnim zajednicama, te da Srbija ne očekuje ništa više od toga.

Crnogorsko saopštenje, a potom i odgovor srpskog ministarstva spoljnih poslova usledili su nakon izjave predsednika Srbije Aleksandra Vučića. On je 31. maja izjavio da se nikada neće odreći 29 posto Srba u Crnoj Gori i da ne želi da, kako navodi, neko otima identitet naroda u toj zemlji.

Zvanični Beograd ima bliske političke odnose sa najjačom partijom vladajuće crnogorske većine Demokratskim frontom, koji je u političkom sukobu sa premijerom Zdravkom Krivokapićem i čiju ostavku DF traži. DF je uz Demokrate i Građanski pokret URA izglasao Vladu u decembru prošle godine.

XS
SM
MD
LG