Dostupni linkovi

Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH, osuđen na 6 mjeseci zatvora


Sadik Ahmetović

Sud Bosne i Hercegovine osudio je Sadika Ahmetovića, bivšeg ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine na šest mjeseci zatvora za zloupotrebu položaja i ovlasti.

Ahmetović se tereti da je potpisivanjem ugovora o djelu omogućio uposleniku Ministarstva sigurnosti sticanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu budžetu BiH.

U vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH 2011. i 2012. godine Ahmetović je potpisao ugovor o djelu i time pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, rođenom 1983. godine.

Optuženi se tereti da je iskorištavanjem svog službenog položaja, ministra sigurnosti, 2012. godine pribavio protupravnu imovinsku korist Bektić Adnanu, u iznosu većem od 10.000 KM, (5.000 eura) čime je počinio kazneo djelo-zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. Krivičnog zakona BiH.

Dodaje se i kako je na taj način omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM (7.840 eura) za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

S tim ugovorom stvorio je privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene poslove.

U presudi se navodi i da Adnan Bektić treba vratiti novac koji je preko Ahmetovića stekao u ovom krivičnom djelu.

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 10. decembra 2020. godine.

Sadik Ahmetović je bio ministar sigurnosti BiH od 2009. do 2012. godine. Bio je i dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA), a u maju 2017. isključen je iz ove stranke.

Član je nove političke stranke Nezavisni blok (NB).

XS
SM
MD
LG