Dostupni linkovi

Podignuta optužnica zbog zloupotrebe položaja protiv bivšeg ministra sigurnosti BiH


Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH
Sadik Ahmetović, bivši ministar sigurnosti BiH

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu za zloupotrebu položaja protiv Sadika Ahmetovića, nekadašnjeg ministra sigurnosti BiH, saopšteno je u četvrtak 10. decembra iz ove pravosudne institucije.

Ahmetović se tereti za koruptivno krivično djelo, odnosno da je zloupotrebom položaja ili ovlasti i potpisivanjem ugovora o djelu, omogućio uposleniku sticanje nezakonite imovinske koristi, nanijevši štetu budžetu BiH.

U vrijeme kada je obnašao funkciju ministra sigurnosti BiH 2011. i 2012. godine Ahmetović je potpisao Ugovor o djelu i time pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću, rođenom 1983. godine.

S tim Ugovorom o djelu stvorio je privid da Bektić obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH.

Međutim, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke.

Na navedeni način, optuženi Ahmetović je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio.

Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM (7.840 eura) za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine.

Optuženi se tereti da je iskorištavanjem svog službenog položaja, ministra sigurnosti, pribavio protupravnu imovinsku korist Bektić Adnanu, u iznosu većem od 10 000 KM, (5.000 eura) čime je počinio kaznneo djelo-zlouporaba položaja ili ovlasti iz članka 220. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Sadik Ahmetović je bio dugogodišnji član Stranke demokratske akcije (SDA)

U maju 2017. godine isključen je iz SDA. Član je nove političke stranke Nezavisni blok (NB)

Krajem novembra 2009. godine postaje ministrom sigurnosti BiH, i na tom mjestu ostaje do 2012. godine.

XS
SM
MD
LG