Dostupni linkovi

Misija OSCE: BiH nazaduje u borbi protiv korupcije


Ilustracija
Ilustracija

Stanje u Bosni i Hercegovini (BiH) tokom 2020. godine naročito zabrinjava imajući u vidu činjenicu da nadležne institucije nisu obuzdale korupciju i pored podrške domaćih i međunarodnih partnera angažovanih u borbi protiv korupcije, saopšteno je u srijedu (9.decembar) iz Misije Evropske organizacije za bezbjednost i saradnju (OSCE) u BiH u povodu Međunarodnog dana borbe protiv korupcije.

U OSCE-u navode da, prema Indeksu percepcije korupcije organizacije Transparency International, BiH i dalje nazaduje na međunarodnoj rang listi.

Ističe se i kako je u najnovijem izvještaju Grupe država u borbi protiv korupcije (GRECO), organizacije koja djeluje pri Savjetu Evrope, zaključeno da BiH nije ostvarila nikakav napredak u realizaciji preporuka sadržanih u prethodnim izvještajima.

“To potvrđuju i aktivnosti naše Misije, kao i zaključci sadržani u našem nedavno objavljenom trećem godišnjem izvještaju o odgovoru pravosuđa na korupciju, pod naslovom: "Sindrom nekažnjivosti", u kojem se govori o propustu sistema krivičnog pravosuđa u BiH da efikasno odgovori na predmete korupcije”, stoji u saopštenju OSCE-a .

“U međuvremenu, pandemija COVIDa-19 korumpiranim pojedincima pružila je nove prilike da iskoriste neadekvatan institucionalni nadzor te nedostatak koordinacije i transparentnosti, čime su na ispit stavljeni i spremnost institucija da odgovore na pojavu korupcije, ali i mehanizmi za sprečavanje korupcije”, ističu u OSCE-u.

U toj organizaciji navode kako je Misija i dalje spremna za pružanje pomoći nadležnim institucijama u osposobljavanju za borbu protiv korupcije.

“Tokom 2020. godine, na osnovu pozitivnog primjera iz Kantona Sarajevo, naša Misija pružila je podršku razvoju baza podataka kojima se stvaraju pretpostavke za utvrđivanje sukoba interesa u Brčko Distriktu BiH, Bosanskopodrinjskom kantonu i Općini Travnik”, ističe se u saopšenju.

Navodi se i kao je Misija OSCE-a u BiH pomogla u izradi i usvajanju akcionih planova borbe protiv korupcije na svim nivoima vlasti u cilju borbe protiv djela korupcije počinjenih tokom pandemije, te planira isporučiti informatičku opremu ključnim organima nadležnim za borbu protiv korupcije.

Iz OSCE-a poručuju da, bez obzira na podršku, napretka neće biti sve dok svi građani, uključujući tu i javne funkcionere, zakonodavce, tužioce, policiju i medije, ne pokažu spremnost na borbu protiv korupcije.

“Pozivamo građane da prijave svoje sumnje na korupciju i od funkcionera koje su izabrali zahtijevaju da korupciju u institucijama vlasti stave pod kontrolu. Odajemo priznanje novinarima koji se bave istraživačkim novinarstvom na njihovoj hrabrosti i istrajnosti jer su svojim radom pomogli u razotkrivanju djela korupcije. Pozivamo nadležne predstavnike pravosudnih institucija i policijskih agencija da ulože veći napor u vođenju istražnih postupaka i krivičnom gonjenju počinilaca korupcije”, navode u OSCE-u.

“Pozivamo zakonodavce da usvoje potrebne propise o sukobu interesa i donesu prijeko potrebne izmjene i dopune postojećeg zakona o Visokom sudskom i tužilačkom savjetu BiH. BiH neće uspjeti ostvariti svoj potencijal i postati prosperitetno demokratsko društvo sve dok ne ostvari napredak u borbi protiv korupcije”, poručuju iz Misije OSCE-a u BiH.

U OSCE-u navode i da dok god BiH ne ostvari napredak u borbi protiv korupcije, nastaviće zaostajati za svojim potencijalom da se razvije kao napredna, demokratska zemlja.

XS
SM
MD
LG