Dostupni linkovi

Beloruska avio-kompanija otkazala letove za Beograd na mesec dana


Putnici na Aerodromu "Nikola Tesla"
Putnici na Aerodromu "Nikola Tesla"

Beloruska nacionalna avio-kompanija “Belavia” obavestila je Aerodrom “Nikola Tesla” da privremeno, do kraja juna meseca 2021. godine, neće obavljati letove za Beograd, navode iz beogradskog Aerodroma “Nikola Tesla” za Radio Slobodna Evropa (RSE).

Iz Aerodroma “Nikola Tesla” nisu odgovorili na pitanje da li su letovi ukinuti zbog zabrane preleta preko teritorija država Evropske unije. RSE do objavljivanja ove vesti nije dobio odgovor kompanije “Belavia” u vezi sa uticajem mera Evropske unije na letove ove kompanije na relaciji Beograd-Minsk.

Evropska unija je, kako je RSE prethodno izvestio, zatvorila svoj vazdušni prostor i aerodrome za beloruske avione i preporučila evropskim avio-kompanijama da izbegavaju vazdušni prostor Belorusije.

Šefovi država i vlada EU zatražili su 24. maja uveče da se usvoje “neophodne mere”, koje, između ostalog, obuhvataju i zabranu preleta vazdušnog prostora EU za belorusku aviokompaniju, kao i sprečavanje pristupa evropskim aerodromima za letove beloruskih aviokompanija.

Ove mere uvedene su nakon nasilnog sletanja aviona kompanije “Ryanair” u glavni grad Belorusije Minsk 23. maja. Naime, Raman Pratasevič, opozicioni aktivista i novinar koji se u Belorusiji suočava sa optužbama za koje bi mogao da dobije i do 15 godina zatvora, bio je na letu kompanije Ryanair iz Atine u Grčkoj do litvanske prestonice Viljnus. Pilot tog aviona promenio je kurs između dve članice EU i krenuo ka Minsku zbog navodne dojave o bombi.

Roman Pratasevič je uhapšen u Minsku i trenutno se nalazi u zatvoru.

Zvaničnici su kasnije rekli da u avionu nije pronađen eksploziv.

Lideri Evropske unije su najoštrije osudili sletanje ovog civilnog aviona čime je ugorožena vazduhoplovna bezbednost, kao i hapšenje novinara Romana Prataseviča i njegove devojke Sofie Sapega, te zahtevaju njihovo hitno oslobađanje.

Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić je u izjavi RSE ocenila 25. maja da je još uvek bespredmetno komentarisati da li će se Beograd priključiti sankcijama Brisela.

Zabrane koje su usledile iz evropskog vazdušnog prostora prisilile su beloruskog avio prevoznika “Belavia” da otpusti neke radnike i otkaže letove za najmanje sedam evropskih zemalja i Kalinjingrad. Između ostalih, “Belavia” je otkazala letove do Beča, Brisela, Amsterdama, Berlina, Rima i drugih gradova do oktobra 2021, kako je navedeno na sajtu ove avio-kompanije.

Rusija je, kako je objavljeno 28. maja, uskratila pristup ruskom vazdušnom prostoru za avione dva evropska prevoznika (Air Francea i Austrian Airlinesa) koji su izmenili planove leta na putu za Moskvu. Iz ovih avio-kompanija su saopštili da Rusija nije odobrila novi plan leta koji bi zaobišao beloruski vazdušni prostor.

U međuvremenu, Kremlj je rekao da je otkazivanje pristupa avionima te dve evropske kompanije bilo iz "tehničkih razloga" dodajući da su mere preduzete kako bi se obezbedila sigurnost vazduhoplovstva.

Između Minska i Beograda sa i bez presedanja, na mesečnom nivou se, inače, obavi oko 25 letova različitim kompanijama.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG