Dostupni linkovi

Lideri EU pozivaju na usvajanje 'ciljanih ekonomskih sankcija' protiv Belorusije


Raman Pratasevič na saslušanju na sudu u Minsku 2017. godine
Raman Pratasevič na saslušanju na sudu u Minsku 2017. godine

Šefovi država i vlada Evropske unije (EU) zatražili su usvajanje “neophodnih mera”, koje, između, ostalog obuhvataju i zabranu preletavanja vazdušnog prostora EU za belorusku aviokompaniju, kao i sprečavanje pristupa evropskim aerodromima za letove ove kompanije.

Na sastanku koji je počeo u ponedeljak uveče, Evropski savet je raspravljao o situaciji nastaloj nakon nasilnog sletanja aviona kompanije Ryanair u Minsk, glavni gradu Belorusije.

Lideri EU su u usvojenim zaključima najoštrije osudili sletanje ovog civilnog aviona čime je ugorožena vazduhoplovna bezbednost, te su takođe osudili hapšenje novinara Romana Prataseviča i Sofie Sapega te zahtevaju njihovo hitno oslobađanje.

Šefovi država i vlada Evropske unije pozivaju savet EU (nivo ministara) da usvoje ciljane ekonomske sankcije te se poziva visoki predstavnik EU kao i Evropska komisija da podnesu konkretne predloge u tom smislu.

Da bi se obezbedila potpuna povjerljivost predsednik Evropskog saveta Charles Michel (Šarl Mišel) je zatražio da se debata o ovoj temi vodi bez elektronskih uređaja.

Novinar Roman Pratasevič se trenutno nalazi u zatvoru. U video snimku objavljenom na beloruskoj državnoj televiziji 24. maja, Pratasevič je rekao da "priznaje" optužbe da stoji iza građanskih nereda, krivičnog dela za koje je predviđena kazna do 15 godina zatvora.

Vatreni protivnik beloruskog predsednika, Aleksandra Lukašenka, Protasevič je stavljen na spisak "pojedinaca umešanih u terorističke aktivnosti" zbog svoje uloge u masovnim protestima prošle godine.

Optužba za izazivanje masovnih nemira može dovesti do kazne zatvorom do 15 godina.

Bjeloruski novinar prisilno odveden nakon ‘prinudnog’ slijetanja aviona Ryanaira u Minsk
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:44 0:00

XS
SM
MD
LG