Dostupni linkovi

Zoran Mamić pušten na slobodu, izrečena mjera zabrane napuštanja BiH


Zoran Mamić ispred Suda BiH
Zoran Mamić ispred Suda BiH

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) odredio je 19. maja mjere zabrane Zoranu Mamiću, nogometnom treneru koji posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske, osuđenom u Hrvatskoj na četiri godine i osam mjeseci zatvora zbog izvlačenja novca iz Nogometnog kluba Dinamo.

Sud BiH nije udovoljio zahtjevu Hrvatske da Mamiću bude određen privremeni pritvor, ali donio je odluku da mu se oduzmu dokumenti i zabrani napuštanje teritorija BiH, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa njegov advokat, Zdravko Rajić.

Na ročištu u Sudu BiH u srijedu je razmatrana međunarodna potjernica Hrvatske prema Zoranu Mamiću, ali se nije raspravljalo o mogućem Mamićevom izručenju s obzirom na to da Hrvatska za to još nije uputila službeni zahtjev.

Rajić je rekao da je njegov klijent slobodan građanin, kao i da je u svrhu dokazivanja bh. državljanstva sve potrebne dokumente dostavio Interpolu, Sudu BiH i drugim institucijama, prenosi FENA.

On je istakao kako je ovo prvi slučaj u 150 predmeta molbe za ustupanja izvršenja kazne između BiH i Hrvatske da ta zemlja osporava izručenje BiH, iako Mamić ima prebivalište, državljanstvo i lične dokumente BiH.

‘Smatramo da Hrvatska postupa suprotno Sporazumu o međusobnom izvršenju kaznenih sudskih odluka”, rekao je Rajić.

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tokom jutra u Međugorju lišili su Mamića slobode po potjernici Interpola.

Hrvatske vlasti službeno su zatražile od vlasti u BiH i izručenje Zdravka Mamića, Zoranovog brata, koji je pravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora za izvlačenje 116 miliona kuna (15,3 miliona eura) iz Nogometnog kluba Dinama i oduzimanje imovine u iznosu od 52 miliona kuna (oko 6,8 miliona eura).

Zahtjev za izručenje Zdravka Mamića, koji su hrvatske vlasti poslale poslije prvostepene presude 2018. godine, vlasti u BiH su odbile.

U međuvremenu su braća Mamić - koji borave u Međugorju, gradiću u Hercegovini, zatražili da kaznu služe u BiH.

Mamići su posljednji bjegunci u regiji koji su, uoči izricanja presuda, iskoristili dvojno državljanstvo i sklonili se u susjedstvu od pravosuđa države u kojoj su osuđeni.

XS
SM
MD
LG