Dostupni linkovi

Mamić neće iza hrvatskih rešetki


Mamić na konferenciji za tisak u Mostaru, 17. ožuka 2021

Šest godina trebalo je da Zdravko Mamić, njegov brat Zoran, poreznik Milan Pernar i bivši član uprave Dinama Damir Vrbanović budu pravomoćno osuđeni na zatvorske kazne zbog “izvlačenja” najmanje 15 milijuna eura iz zagrebačkog nogometnog prvoligaša.

Postupak na osječkom sudu protiv braće Mamić, bivšeg poreznika Milana Pernara i bivšeg direktora Dinama Damira Vrbanovića za izvlačenje novca iz Dinama započeo je 2014. godine. Mamić koji je tada bio izvršni potpredsjednik Dinama pobjegao je u lipnju 2018. godine u BiH, uoči izricanja nepravomoćne presude osječkog suda, koju je Vrhovni sud Hrvatske u ponedjeljak 15. ožujka u većem dijelu potvrdio.

Mamiću je potvrđena kazna od 6,5 godina zatvora za izvlačenje 116 milijuna kuna (oko 15 milijuna eura) iz Dinama. Zoranu Mamiću smanjena je kazna na četiri godine i osam mjeseci, a bivšem porezniku Milanu Pernaru na tri godine i dva mjeseca. Bivšem direktoru Dinama Damiru Vrbanoviću je potvrđena ranija presuda na tri godine zatvora.

Što dalje?

Međutim, ništa nije gotovo, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) novinarka sa dugogodišnjim stažem u praćenju pravosuđa i “crne kronike” Ana Raić Knežević.

“U ovom trenutku se postavlja pitanje – kada ćemo zapravo vidjeti Zdravka Mamića iza rešetaka, nakon što je pravomoćno osuđen na 6,5 godina zatvora?", komentira Raić Knežević.

"Sada tek", dodaje, "započinje međunarodna pravna procedura između Hrvatske i Bosne i Hercegovine".

"Znamo da postoje međunarodni sporazumi, znamo da postoji zakon o međunarodnoj pravnoj pomoći u kaznenim stvarima, no po svemu što u ovim prvim trenucima nakon pravomoćne presude vidimo, to neće biti jednostavno. Gospodin Mamić moći će i osporavati ovu pravomoćnu presudu”, upozorava Ana Raić Knežević, dodajući kako nije izvjesno kada će Zdravko Mamić u zatvor.

Apelacijsko odjeljenje Suda Bosne i Hercegovine u kolovozu 2019. godine je donijelo rješenje u kome se navodi da nisu ispunjeni uslovi za izručenje Zdravka Mamića Republici Hrvatskoj.

Sam Mamić je na konferenciji za novinare u Mostaru u utorak (16. ožujka), gdje je već četiri godine u bijegu od hrvatskog pravosuđa, kazao gdje želi, a gdje ne želi u zatvor.

“Ukoliko dođe do toga da ću ja služiti zatvorsku kaznu, onda javno ovdje izjavljujem da ću je služiti isključivo u Bosni i Hercegovini”, poručio je Mamić, koji uz hrvatsko ima i bosanskohercegovačko državljanstvo koje ga štiti od izručenja Hrvatskoj.

On je ponovio kako je proces protiv njega bio politički i montiran, i optužio suce osječkog suda gdje se vodio postupak za korumpiranost, dapače da ih je sam potplaćivao. A pogotovo je – ustvrdio je – korumpiran predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Đuro Sessa.

Mamić je najavio i da će – nakon što je dao ostavku na sve dužnosti u Dinamu - poslije njega nastupiti potop, odnosno da bi bez njega “Dinamo za tri mjeseca mogao završiti - u bankrotu.”

Carstvo građeno petnaest godina

Urednik politike na portal telegram.hr Jasmin Klarić u izjavi za RSE nije nimalo entuzijastičan povodom potvrđene presude braći Mamić i drugima.

“Ovo je vjerojatno početak kraja prisutnosti braće Mamić u hrvatskom nogometu, sportu i društvenom životu, ali – na žalost – to može biti početak početka rješavanja problema. Jer braća Mamić, a pogotovo Zdravko koji je cijelo vrijeme bio glava operacije organiziranog kriminala u hrvatskom nogometu nije mogao sam napraviti sve što je napravio”, kaže Klarić, koji podjeća da je Mamić svoje carstvo gradio punih 15 godina.

“U njega su upleteni ne samo sadašnji članovi Skupštine Dinama, mnogi čelnici drugih klubova, mnogi ljudi iz sudačke organizacije, mnogi iz Hrvatskog nogometnog saveza – jedan od osuđenih je Damir Vrbanović, dugogodišnji funkcioner Saveza, koji i dalje tamo visoko kotira... Znači, bojim se da bi ova priča mogla završiti isto kao što je završila priča s Ivom Sanaderom - glava jedne vrste hobotnice je završila u zatvoru, ali sama hobotnica, kao što vidimo, i dalje je u jako dobroj formi”, zaključuje Klarić.

Zdravko Mamić je u Dinamu bio od 1992. do 1994. godine kao direktor, a nakon toga je direktor u nekoliko manjih hrvatskih nogometnih klubova. Vraća se u Dinamo 2000. godine, kada postaje član Izvršnog odbora kluba, a od 2003. godine izvršni je dopredsjednik sve do 2018. i bijega u BiH.

XS
SM
MD
LG