Dostupni linkovi

Postignut dogovor rudara i Elektroprivrede BiH o zbrinjavanju viška radnika 


Rudari u jami Raspotočje rudnika mrkog uglja u Zenici, 2014.
Rudari u jami Raspotočje rudnika mrkog uglja u Zenici, 2014.

Sporazum o zbrinjavanju radnika u okviru procesa restruktuiranja sedam rudnika koji posluju u koncernu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH (EPBiH) postignut je u srijedu, 19. maja.

Prema sporazumu koji su postigli predstavnici Sindikata rudnika i Ministarstva energije i rudarstva bosanskohercegovačkog entiteta Federacije BiH (FBiH) do kraja 2021. godine 419 radnika moći će ostvariti svoje pravo na penziju.

Predsjednik sindikata radnika rudnika Federacije BiH Sinan Husić, kaže da je postignut dogovor i da se za radnike koji su tehnološki višak obezbijedi mogućnost prekvalifikacije, a za jedan broj radnika i otpremnine uz sporazumni prekid radnog odnosa.

''Najveći problem nam je bio kako radnicima koji su stekli uslove za penziju, a nisu mogli ostvariti to pravo, jer nisu izmirene sve obaveze prema Penziono-invalidskom osiguranju FBiH, omogućiti da to pravo ostvare. Dobili smo obećanje od Elektroprivrede BiH da će ta sredstva biti uplaćena do kraja 2021. godine. Time će biti riješen problem 419 radnika'', kazao je nakon sastanka Husić.

EPBiH ima obezbijeđena sredstva i za zbrinjavanje radnika i za investicije, kaže direktor ove kompanije Admir Andelija. On je naveo da će EPBiH izdvojiti 125 miliona konvertibilnih maraka (KM) (63 miliona eura) za zbrinjavanje viška radnika, a 130 miliona KM (70 miliona eura) predviđeno je za investicije.

''Odluke smo donijeli i prije ovog sastanka, a formalno ćemo ih potvrditi na Skupštini Elektroprivrede BiH 25. maja, nakon čega slijedi realizacija'', kazao je Andelija.

Jedno od pitanja koje je mučilo rudare je i vremenski rok za restruktuiranje rudnika, koji nije bio jasno definisan.

Ministar Energije industrije i rudarstva Nermin Džindić kazao je da je dogovoreno da se cijeli proces okonča do kraja 2023. godine.

''Ni jedan uposlenik u rudniku neće ostati nezbrinut'', kazao je Džindić i podsjetio da su jasno utvrđena pravila ko može na prekvalifikaciju, ko i kako može ostvariti pravo na stimulativnu otpremninu uz sporazumni raskid ugovora o radu.

On je takođe kazao i da je EPBiH predočila plan investiranja u rudnike koji neće biti zatvoreni.

''Krajnji cilj je osposobiti rudnike da djeluju potpuno samostalno bez ičijeg uticaja, bilo Elektroprivrede, bilo Vlade i da žive od svog rada. Znači na kraju ovog procesa restruktuiranja očekujemo da rudnici više neće biti akumulatori dugova nego da će živjeti od svog rada, dovoljno zarađivati da sami isplaćuju plate svojim uposlenicima, uplaćuju doprinose i investiraju,'' kazao je Džindić nakon sastanka.

EPBiH je od 2009. do 2020. godine u modernizaciju rudnika uložila 312 miliona KM (160 miliona eura), no i pored toga stanje u sedam rudnika koji posluju u okviru koncerna EPBiH je daleko od očekivanog, saopšteno je iz JP EPBiH u ponedjeljak, 10. maja.

U navedenom razdoblju broj uposlenih u rudnicima smanjen je sa 10.460 na 7.519 osoba, izvršeno je ujednačavanje naknada za topli obrok i regres na nivou koncerna EPBiH, prosječna plata povećana je sa oko 800 KM na 1.200 KM, navode iz EPBiH.

“U proteklom periodu JP EPBiH je uz redovno ispunjavanje i izmirivanje svih obaveza prema rudnicima, kao vid finansijske podrške njihovoj likvidnosti, izvršila avansne uplate za ugalj u iznosu cca 240 miliona KM, što čini gotovo jednogodišnju vrijednost ugovora JP Elektroprivreda BiH s rudnicima Koncerna EPBiH,” navedeno je u saopštenju.

Usprkos ulaganjima nije postignuta ekonomska održivost rudnika.

Iz EPBIH su kazali da su provedene analize pokazale da je za planiranu proizvodnju količina uglja potrebnih za rad termoelektrana neophodno 5.585 radnika, te da je prekobrojnih 1.500 radnika isključivo iz administrativnog sektora.

Dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 920 miliona KM, ukupni gubitak u 2020. godini je bio 79 miliona KM, naveli su u saopštenju.

Hiljade rudara u Federaciji BiH štrajkovali su u martu zbog neisplaćenih plata nakon što je Poreska uprava FBiH blokirala račune rudnika uglja zbog poreskih dugovanja.

Stotine rudara se okupilo i na protestima 1. maja u Sarajevu zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i stanja u koncernu EPBiH.

EPBiH je u aprilu 2020. godine pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno, prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

XS
SM
MD
LG