Dostupni linkovi

Rudari rudnika Kreka kod Tuzle prekinuli štrajk


Rudari u rudniku Breza, Zenica
Rudari u rudniku Breza, Zenica

Više od 2.000 rudara Rudnika mrkog uglja (RMU) Kreka prekinuli su 26. marta generalni štrajk nakon što su uprava preduzeća i Elektroprivreda Bosne i Hercegovine ispunili sve njihove zahtjeve, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikalne organizacije Kreke.

"Stekli su se uslovi za prekid generalnog štrajka, treća smjena je spremna da krene na rad. Radnici su jutros dobili plate", kazao je Tokić.

Tokom dana predstavnici uprave Kreke razgovarali su sa predstavnicima Javnog poduzeća Elektroprivreda BiH nakon čega su im ispunjena tri zahtjeva koji su im nametnuti kroz generalni štrajk.

Rudari su zahtijevali ispunjavanje plaće za mjesec februar, predstavljanje investicijskog ciklusa u rudnik za ovu godinu te osiguranje nastavka angažmana 52 radnika, a koji su u direktnoj proizvodnji.

Krekini rudari se godinama bore za rješavanje brojnih nagomilanih problema.

Plaće u ovom rudniku koji se nalazi u koncernu Elektroprivrede BiH skoro svakog mjeseca kasne, investicijski ciklus do danas nije okončan, a metode rada rudara odavno su zastarjele.

RMU Kreka iz Tuzle pripadaju Koncernu Javnog preduzeća Elektroprivreda BiH. U sastavu ovog koncerna posluju i RMU Zenica, Rudnik mrkog uglja Breza, RMU Đurđevik, RMU Kakanj, RMU Abid Lolić iz Travnika i RMU Gračanica iz Gornjeg Vakufa – Uskoplja.

Poreski dug rudnika u Federaciji BiH (jedan od dva bh. entiteta) iznosi više od pola milijarde konvertibilnih maraka (262,53 miliona eura).

XS
SM
MD
LG