Dostupni linkovi

Elektroprivreda BiH upozorava na mogućnost kolapsa rudnika


Zenica, grad rudarskih štrajkova
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:41 0:00

Zenica, grad rudarskih štrajkova

Javno preduzeće Elektroprivreda BiH (JP EPBiH) je od 2009. do 2020. godine u modernizaciju rudnika uložila 312 miliona konvertibilnih maraka (KM) (160 miliona eura), no i pored toga stanje u sedam rudnika koji posluju u okviru koncerna EPBiH je daleko od očekivanog, saopšteno je iz JP EPBiH u ponedjeljak, 10. maja.

U navedenom razdoblju broj uposlenih u rudnicima smanjen je sa 10.460 na 7.519 osoba, izvršeno je ujednačavanje naknada za topli obrok i regres na nivou koncerna EPBiH, prosječna plata povećana je sa oko 800 KM na 1.200 KM, navode iz EPBiH.

“U proteklom periodu JP EPBiH je uz redovno ispunjavanje i izmirivanje svih obaveza prema rudnicima, kao vid finansijske podrške njihovoj likvidnosti, izvršila avansne uplate za ugalj u iznosu cca 240 miliona KM, što čini gotovo jednogodišnju vrijednost ugovora JP Elektroprivreda BiH s rudnicima Koncerna EPBiH,” navodi se u saopštenju.

Usprkos ulaganjima nije postignuta ekonomska održivost rudnika.

Iz EPBIH kažu da su provedene analize pokazale da je za planiranu proizvodnju količina uglja potrebnih za rad termoelektrana neophodno 5.585 radnika.

“Prekobrojnih je 1.500 i isključivo iz administrativnog sektora,” navode iz EPBiH.

Iz EPBiH navode da dugovanja rudnika po svim osnovama iznose više od 920 miliona KM, ukupni gubitak u 2020. godini je 79 miliona KM, a neefikasnost uzrokovana manjkavostima u organizaciji, usložnjavala je postojeće i producirala nove probleme.

“Bez obzira na ulaganje više od pola milijarde KM, podaci o dugovanjima i gubicima su neumoljivi i izričito i samo su posljedica izostanka sveobuhvatne reorganizacije koja je nužno morala pratiti ulaganja u rudnike i obuhvatiti reorganizaciju upravljanja i vraćanje upravljanja rudnicima iz ruku lokalnih politika i Sindikata u ruke vlasnika kapitala, optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta,” navodi se u saopštenju.

Hiljade rudara u bosanskohercegovačkom entitetu Federaciji BiH (FBiH) štrajkovali su u martu zbog neisplaćenih plata nakon što je Poreska uprava FBiH blokirala račune rudnika uglja zbog poreskih dugovanja.

Stotine rudara se okupilo i na protestima 1. maja u Sarajevu zbog najavljene sistematizacije radnih mjesta i stanja u koncernu EPBiH.

Kompleksnost situacije u rudnicima Koncerna EPBiH dodatno je osnažena globalnim svjetskim kretanjima u pogledu upotrebe fosilnih goriva i opredjeljenošću EU koja nije obavezujuća samo za njene članice već i zemlje kandidate za članstvo, da se eksploatacija i upotreba uglja za proizvodnju struje postepeno smanjuju do potpune eliminacije njegovog korištenja.

“Status quo znači, ne samo zadržavanje decenijske agonije, već i vrlo ozbiljnu opasnost za njeno produbljivanje do neminovne kulminacije koja će rezultirati kolapsom rudnika sa ozbiljnim implikacijama na poslovanje JP EPBiH i ulogu i značaj preduzeća za stabilno funkcionisanje elektroenergetskog sistema države,” kažu iz EPBiH.

EPBiH je u aprilu 2020. godine pokrenula proces reorganizacije koji bi trebalo da osigura osnove za ekonomski održivo poslovanje i rad rudnika u periodu energetske tranzicije zasnovane na dekarbonizaciji, odnosno, prestanku korištenja uglja za proizvodnju struje i postepenom zatvaranju termoelektrana i rudnika.

XS
SM
MD
LG