Dostupni linkovi

Nove žrtve u međusobnom granatiranju Izraela i Hamasa


Rakete ispaljene iz Gaze usmrtile su 18. maja dva tajlandska radnika u južnom Izraelu, a izraelski udari srušili su još jednu višespratnicu na palestinskoj teritoriji, u nastavku najžešćeg nasilja između Izraela i militantne palestinske grupe Hamas.

U nasilnim protestima na okupiranoj Zapadnoj obali učestvovale su stotine Palestinaca koji su palili gume i bacali kamenje na izraelski vojni kontrolni punkt. Izraelski vojnici su na ispalili suzavce na okupljene.

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (UN) trebalo je da održi hitni sastanak usred diplomatskog napora da se okonča sukob.

Premijer Benjamin Netanjahu izjavio je da će Izrael nastaviti svoju vojnu kampanju "koliko god je potrebno".

U izraelskim vojnim udarima na Gazu ubijeno je 215 Palestinaca, uključujući 61 dete, a ranjeno više od 1.400 ljudi, saopštilo je Ministarstvo zdravlja u Gazi.

Broj poginulih na izraelskoj strani popeo se na 12, nakon što je više raketa ispaljenih sa položaja Hamasa ubilo dvojicu državljana Tajlanda koji su radili u fabrici i ranilo nekoliko drugih.

Ministri spoljnih poslova Evropske unije takođe će održati hitne razgovore 18. maja. Portparol Evropske komisije Peter Stano objasnio je da je cilj sastanka da se utvrdi "kako EU najbolje može doprineti ublažavanju tenzija, zaustaviti eskalaciju i zaustaviti tekuće nasilje".

EU je najveći donator pomoći Palestincima, ali ima mali uticaj na Izrael ili Hamas, uprkos tome što ima trgovinske aranžmane koji su povoljni za Izraelce.

Netanjahu je rekao da će Izrael "nastaviti da napada na terorističke ciljeve" u Gazi "dok god to bude neophodno kako bi se svim Izraelskim građanima vratio mir i sigurnost".

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u razgovoru sa izraelskim premijerom 17. maja da podržava prekid vatre, ali nije zahtevao primirje, navodi se u saopštenju Bele kuće.

Bajdenova izjava je na tragu prethodnim koje je dao u znak podrške prekidu vatre, naglašavajući "čvrstu podršku izraelskom pravu da se brani od neselektivnih raketnih napada". Ali takođe je „ohrabrio Izrael da uloži sve napore kako bi osigurao zaštitu nevinih civila“, saopštila je Bela kuća.

U izraelskom granatiranju Gaze u noći između 17. i 18. maja oštećeni su putevi i druga infrastruktura, što je uzrokovalo nestašicu električne energije.

Izraelska vojska saopštila je da su Hamas i druge palestinske grupe ispalili oko 3.350 raketa iz Gaze – od toga 200 samo 17. maja – i da su izraelski vazdušni i artiljerijski udari ubili najmanje 130 militanata.

Postoji opasnost da kriza u Gazi izazove humanitarnu katastrofu. Ujedinjene nacije su saopšile da je više od 38.000 Palestinaca raseljeno u Gazi, a još 2.500 je izgubilo domove.

Izrael je započeo vazdušnu kampanju 10. maja nakon što je Hamas, koji kontroliše Gazu, ispalio rakete prema jevrejskoj državi nakon višednevnih nemira oko kompleksa džamije Al-Aksa u istočnom Jerusalimu.

Predsednik Palestinske uprave Mahmud Abas pozvao je Vašington da deluje protiv „izraelske agresije“, na sastanku sa američkim izaslanikom Hadijem Amrom, izvestila je zvanična novinska agencija Vafa.

Izrael takođe pokušava da spreči unutrašnje nasilje između Jevreja i Arapa-Izraelaca i nemire na Zapadnoj obali, gde palestinske vlasti kažu da su izraelske snage ubile 20 Palestinaca.

Izraelska vojska je sapštila da takođe nadgleda svoju granicu sa Libanom nakon što je kasno 17. maja ispaljeno šest granata prema Izraelu.

Iako granate nisu uspele da pređu granicu, izraelska vojska je rekla da je odgovorila ispaljivanjem artiljerije prema izvorima lansiranja. Nije bilo izveštaja o žrtvama ili šteti.

XS
SM
MD
LG