Dostupni linkovi

Izrael nastavlja napade na Gazu


Gaza: Život u ruševinama
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:20 0:00

Gaza: Život u ruševinama

Unatoč tome što je Gaza, prema izvještajima, tokom noći privremeno obustavila raketiranje Izraela, izraelski zrakoplovi nastavili su s bombardiranjem Gaze na, kako je navedeno, ciljeve ekstremista u pojasu Gaze i sravnili su sa zemljom jednu šestospratnicu. Kako piše Asošiejted pres i Hamas je ispalio desetine raketa na Izrael.

Srušena je zgrada u kojoj su bile biblioteke i obrazovni centri Islamskog univerziteta. Stolovi, stolice, knjige, kompjuterske žice vidjele su se u ruševinama, dok su stanovnici tražili svoje stvari.

Izrael ih je pred zoru obavijestio da će zgrada biti srušena, a izvještaja o žrtvama nije bilo.

"Čitava ulica je počela da 'trči', a onda razaranje, zemljotres. Cijelo ovo područje se treslo", rekao je Džamal Hercalah koji tamo stanuje.

Izraelska vojska je saopštila da je napala 12 kuća komandira Hamasa tokom protekla 24 sata, uključujući tri u utorak ujutro 18. maja.

U saopštenju je precizirano da su to bile, između ostalih, kuće "zamjenika komandira sjeverne brigade" u Gaza Sitiju i komandira u Kan Junisu, te da oni koriste svoje domove kao komandne i operativne centre.

Militanti iz Gaze su u ponedeljak navečer, nešto prije ponoći, ispalili rakete prema Izraelu, a zatim su obustavili napade sve do zore kada su se ponovno oglasile sirene u izraelskim zajednicama blizu Gaze te u gradu Netivotu.

Ova šestosatna pauza u raketnim napadima najduža je od početka sukoba koji su započeli prije devet dana, što možda ukazuje na to da su pregovori oko prekida vatre urodili nekim plodom.

"Preko noći je došlo do zatišja raketne vatre, a u zoru su rakete ponovno lansirane. Militanti u Gazi lansirali su nekoliko raketa prema južnim dijelovima Izraela, zbog čega se hiljade građana moralo uputiti u sklonište. Izraelski zračni napadi su nastavljeni u zoru, a projektili su pogodili dvije zgrade u Gazi", ističe Reuters.

Hamas preuzeo odgovornost za napad

Hamas je preuzeo odgovornost za napad na područje Netivota, rekavši da se radilo o odgovoru na "cionističku agresiju", očito pritom misleći na izraelska raketiranja tokom noći.

Palestinski izvori navode kako su Izraelske obrambene snage (IDF) tokom noći izvršile nekoliko napada na ciljeve širom pojasa Gaze.

Palestinski mediji su također izvijestili da je izraelska vojska rano jutros pogodila Hamasove brodove na obali Gaze.

Za sada nema izvještaja o žrtvama nakon noćašnjih izraelskih napada na područje Gaze.

Netanyahu: Nastaviti napadati terorističke ciljeve

Dok je IDF u ponedeljak provodio zračne napade na Gazu, izraelski premijer Benjamin Netanyahu obećao je "da će nastaviti napadati terorističke ciljeve".

Netanyahu: ‘Nastavak napada punom snagom’
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:01 0:00

Od početka novog izraelsko-palestinskog sukoba, zvaničnici u Izraelu su istakli kako su pripadnici Hamasa ispalili oko 3.350 raketa iz područja Gaze. Također, izraelska vojska je istakla kako je tokom vojne operacije u Gazi ubila najmanje 130 militanata.

Tokom Hamasovih napada u Izraelu je ubijeno deset osoba uključujući i dvoje djece.

Ministarstvo zdravstva Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da je u napadima na Gazu do sada ubijeno 212 ljudi, među kojima je i 61 dijete te 36 žena, piše CNN.

Od početka sukoba 10. maja 3.440 raketa je ispaljeno, a oko 90 odsto je presreo izraelski sistem protivraketne odbrane, kako navodi vojska.

Pet stvari koje treba da znate o izraelsko-palestinskom sukobu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:19 0:00

Generalni štrajk Palestinca u Izraelu, Jerusalimu i na Zapadnoj obali

Palestinci u Izraelu, Jerusalimu i na okupiranoj Zapadnoj obali odazvali su se u utorak 18. maja pozivu na generalni štrajk u znak protesta zbog sukoba u pojasu Gaze.

Oni protestuju i zbog izraelske politike za koju mnogi aktivisti i neke organizacije za ljudska prava tvrde da predstavlja sistem aparthejda u kome se Palestincima poriče pravo koje imaju Jevreji, navodi AP.

Izrael odbacuje takve ocjene, tvrdeći da građani te zemlje imaju ista prava, a za sukob krivi Hamas, islamsku ekstremističku organizaciju koja vlada Gazom i optužuje je da huška na nasilje širom regiona.

Na štrajk su pozvali lideri palestinske zajednice u Izraelu koja čini oko 20 odsto od devet miliona stanovnika u Izraelu.

Poziv je prihvatila Palestinska uprava, palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa na Zapadnoj obali, koja ima podršku Zapada.

Tamo su zatvorena ministarstva i škole. Većina kompanija se takođe odazvala štrajku i očekuju se protesti.

Jedan od organizatora štrajka Muhamed Barakeh, bivši poslanik izraelskog parlamenta, je rekao da Palestinci izražavaju kolektivni stav protiv "agresije" Izraela u Gazi i Jerusalimu te brutalne represije policije unutar jevrejske države.

U ponedeljak uveče naoružani ljudi su išli ulicama Ramale, gdje je sjedište Palestinske uprave, na Zapadnoj obali, pripremajući se za takozvani "dan gnjeva", prenijeli su izraelski mediji.

Neredi su izbili i u gradovima u Izraelu gdje živi miješano stanovništvo, Jevreji i Arapi.

Generalna skupština UN-a u četvrtak zasjeda zbog Palestine

Osim diplomatskih napora SAD-a da se okonča sukob, Egipat i Ujedinjene nacije također su intenzivirali diplomatske napore koji bi trebali dovesti do okončanja sukoba, a Generalna skupština UN-a u četvrtak 20. maja će održati sjednicu na kojoj bi se trebalo razgovarati o prekidu sukoba između Hamasa i izraelskih vojnih snaga.

Predsjedavajući 75. generalne skupštine UN-a Volkan Bozkir na zvaničnom Twitter nalogu objavio je da će Generalna skupština UN-a zasjedati u četvrtak na zahtjev Nigera i Alžira.

Niger, predsjedavajući Organizacije islamske saradnje (OIC), i Alžir, koji trenutno predsjedava Arapskom ligom, poslali su pismo Bozkiru u kojem su tražili zasjedanje Generalne skupštine UN-apovodom izraelskih napada na Palestinu.

Brisel će takođe razmotriti sukob koji se nastavlja, najsmrtonosniji od rata u Gazi od 2014. godine, na hitnoj video konferenciji evropskih ministara spoljnih poslova.

Raseljeno više od 52.000 Palestinaca

Više od 52.000 Palestinaca raseljeno je usljed izraelskih vazdušnih udara u kojima je uništeno ili teško oštećeno blizu 450 zgrada u Pojasu Gaze, saopštila je u utorak agencija UN za humanitarnu pomoć /OCHA/.

Oko 47.000 raseljenih osoba potražilo je skloništa u 58 UN-ovih škola u Gazi, rekao je Jens Lerke, portparol ove službe.

Lerke je rekao da su 132 zgrade uništene, 316 teško oštećeno, uključujući šest bolnica i devet centara primarne zdravstvene zaštite.

Agencija UN je pozdravila činjenicu da je Izrael otvorio jedan granični prelaz za humanitarne isporuke, ali je pozvala na otvaranje i drugog prelaza.

XS
SM
MD
LG